Oglasi

Otvoreni parlament i CRTA: Građani nisu mogli čuti raspravu o budžetu

Spajanje rasprave o 62 tačke dnevnog reda i stotine amandmana potvrdili namjeru vlasti da suštinski ukine raspravu o budžetu, navode dvije organizacije.
Poslanici Skupštine Srbije nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o budžetuEPA - Arhiva

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA i Inicijativa Otvoreni parlament ocenili su u petak da građani drugu godinu zaredom nisu imali priliku da u Skupštini Srbije čuju sveobuhvatnu raspravu o budžetu, zbog toga što su, prema njihovoj oceni, poslanici vladajuće većine zloupotrebom parlamentarnih procedura onemogućili debatu.

U zajedničkom saopštenju te dve organizacije se navodi da je, zbog spajanja rasprave o 62 tačke dnevnog reda, poslanicima, umesto pet sati za raspravu, ostavljeno po pet minuta.

"Dodatno, podnošenjem 550 amandmana na dva zakona koja su prethodila Zakonu o budžetu, vreme za raspravu u pojedinostima je u potpunosti potrošeno, čime se potvrdila namera vlasti da suštinski ukine raspravu o budžetu Srbije", navodi se u saopštenju.

Oni su upozorili na to da poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o budžetu, jer je Vlada taj predlog od hiljadu strana dostavila Skupštini sa 23 dana zakašnjenja, a već sutradan je uvršten na dnevni red sednice.

Budžet Vlade, a ne građana

"Bez rasprave, ovaj budžet je budžet Vlade, a ne parlamenta i građana", rekla je direktorka CRTA-e Vukosava Crnjanski.

U saopštenju se ocenjuje da su prolećno i jesenje skupštinsko zasedanje bili obeleženi opstrukcijom rasprave podnošenjem stotina nesuštinskih amandmana na prve tačke dnevnog reda, kao i objedinjavanjem tačaka dnevnog reda sednica.

"Narodna skupština je po istom principu usvojila i Zakon o budžetu za 2018. godinu, zbog čega je Otvoreni parlament protestvovao i tom prilikom zatamnio svoj portal", navodi se u saopštenju.

Te dve organizacije su podsetile na to da je Evropski parlament u rezoluciji o Srbiji, koju je usvojio 29. novembra, skrenuo pažnju na tu lošu praksu, koja onemogućava raspravu i međupartijski dijalog unutar Skupštine Srbije.

Poslanici više opozicionih grupa napustili su sednicu, nezadovoljni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno, a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku.

Oni su tokom noći u Skupštini Srbije držali konferencije za novinare, na kojima su govorili o budžetu i drugim predloženim zakonima, ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.