Oglasi

Otvorena vrata za Đukanovićev povratak

Priča reporterke Al Jazeere o formiranju Vlade Crne Gore i mogućnosti povratka Mila Đukanovića na državne funkcije.

Dok Crna Gora očekuje novu Vladu, kao posebno zanimljivo pitanje nameće se ono - vraća li se Milo Đukanović, šesti put, na mjesto premijera ili će pak, na proljeće ući u izbornu utrku za predsjednika države.

Analitičari ocjenjuju da su sve opcije - otvorene.

Ko će činiti novu crnogorsku Vladu,  čini se, sve je izvjesnije. Bošnjačka stranka, hrvatska građanska inicijativa i albanska Forca od ponedjeljka ulaze u pregovore sa dosadašnjim partnerom, vladajućom koalicijom.

Apetit partnera

„ Tek smo počeli, naš odbor je donio odluku o pregovorima sa Evropskom CG. Očekujemo njihov poziv, i da se poslije nedjelje brzo dogovorimo“, kaže Rafet Husović, predsjednik Bošnjačke stranke.

Interesantnija od samih pregovora bila je najava petostrukog premijera i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da je otvorio vrata za povratak na državnu funkciju, premijersku ili predsjedničku - ne želi da kaže.

„Svi smo mi na raspolaganju Crnoj Gori sa željom da doprinesemo. I građane ćemo vrlo brzo obavijestiti o personalnom sastavu vlasti“, navodi Milo Đukanović, lider Demokratske partije socijalista.

U slučaju da Đukanović odluči da uđe u predsjedničku trku, spekuliše se da bi kandidati za mjesto mandatara mogli biti aktuelni premijer Igor Lukšić, ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić i ministar pravde Duško Marković.

No, za sad ne potvrđuju...

„Predsjednik Vlade ima druge obaveze i vidjećemo ko će biti predsjednik Vlade, i to brzo. Ja za sada ne razmišljam o tome“, veli Duško Marković, ministar pravde.

Da li će Đukanović ipak sačuvati premijersku stolicu za sebe zavisi, ocjenjuju analitičari od apetita kalicionih partnera Vlade.

„Koliko se bude napravilo ustupaka koalicionim partnerima i koliko će toj vladi biti eventualno potrebna njegova čvrsta ruka da je vodi“, kazuje Milica Kovačević, Centar za demokratsku tranziciju.

Posljednje najave

Najavu da se Đukanović vraća na državnu funkciju, analitičar Draško Đuranović vidi kao pokazatelj krize vlasti:

„Krize rukovođenja unutar DPS-a, jer nova ekipa koju je inaugurisao, mislim na Lukšića, i neke mlade ministre pokazala je dosta energije i entuzijazma, ali očito nije zadovoljila one apetite koje je vlast imala.“

„Prema posljednjim najavama dan za konstituisanje skupštine mogao bi biti 6 novembar, dok se postavljenje novog mandatara očekuje do kraja mjeseca“, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Izvor: Al Jazeera