Otvorena prva trgovina bez radnika

Samoposluga u Švedskoj od sada ima svoje puno značenje. Otvorena je prva trgovina u kojoj nema nijednog radnika.

Pomoću mobilne aplikacije, kupovinu možete obavljati potpuno sami.

Naraffar je radnja koja je uvijek otvorena i nema zaposlenika. Stanovnici sela u istočnoj Švedskoj namirnice ovdje kupuju pomoću aplikacije za iPhone, koja skenira proizvod i povezuje njegovu cijenu sa računom kupca, a on na kraju mjeseca dobija račun za namirnice koje je kupio.

“Bio sam sam kući s djetetom i trebao sam ga nahraniti, a onda mi je posljednja konzerva ispala i dječija hrana se prosula po podu. Uspaničio sam se, u selu nije bilo otvorenih trgovina pa sam morao otići do većeg grada. Tada sam odlučio da ćemo u selu imati trgovinu koja radi non-stop. Naravno, osoblje za takvu vrstu usluge je preskupo, pa sam iskoristio tehnologiju da riješim problem”, rekao je vlasnik prodavnice Robert Ilijason.

Širenje poslovanja

Vrata iz sigurnosnih razloga ostaju otvorena samo osam sekundi, a trgovina je pod videonadzorom.

Provjeravaju se kreditne kartice novih mušterija, ali koncept je uglavnom zasnovan na povjerenju. Iako je nedavno otvorena, trgovina je već popularna.

“U drugim malim trgovinama roba je mnogo skuplja. Ovdje imate normalne cijene, kao u tržnim centrima”, kaže kuapc Jesper Nilsson.

Vlasnik već razmišlja o širenju poslovanja. Uvjeren je da ovakav koncept trgovine ima perspektivu, naročito u zemlji u kojoj su novčanice davno izgubile bitku sa elektronskim plaćanjem.

Izvor: Al Jazeera