Otvorena Galerija Srebrenica 11 07 95

U Sarajevu je u četvrtak otvorena Galerija Srebrenica, posvećena žrtvama genocida od 11. jula 1995. godine.

Idejni tvorac Galerije, njenog koncepta i sadržaja je sarajevski fotograf Tarik Samarah.

Galerija je konceptuirana tako da njen izložbeni dio počinje već od lifta, u kojem svakog posjetioca dočekuje ogledalo na kojem piše Ti si moj svjedok.

Lift odvozi posjetioce na treći kat, gdje se prvo ulazi u sobu s portretima ubijenih Srebreničana, koji svjedoče da su oni postojali i posjetioce upoznaje s njihovim likovima.

Čitav život u nekoliko soba

Naredna soba posvećena je preživjelim, uglavnom majkama, suprugama i djeci ubijenih koji, opet kroz fotografije Tarika Samaraha, pričaju svoju priču.

U nastavku su fotografije koje govore o tome da onih iz prve sobe već nema, da su ubijeni, te način na koji ih preživjeli traže.

Tu su i fotografije s dokazima na koji način su likvidirani, kao i fotografije njihovih osobnih stvari.

Slijedi odjeljak s fotografijama posmrtnih ostataka, tabuta spremnih za ukop, a onda i samog ukopa.

U galeriji su i fotografska svjedočanstva odnosa zločinaca, međunarodne zajednice i stranih vojnika prema stradalnicima, kao i grafiti koje su ispisivali vojnici UNPROFOR-a po zidovima.

Na kraju slijedi komletan spisak svih ubijenih. 

Također, postavljeni su monitori na kojima se može pregledati dokument Mapiranje genocida Inicijative mladih za ljudska prava, te pojedinačne priče preživjelih Srebreničana.

Tema Srebrenica 11 07 95 bit će stalna postavka u galeriji, dok će se jedan, manji dio koristiti za druge teme.

Realizaciju ovog projekta omogućili su Turska državna agencija za međunarodnu saradnju (TIKA), Općina Stari Grad – Sarajevo, Memorijalni centrar Potočari, Udruženje građana Kultura Srebrenice, Udruženje građana Majke enklava Srebrenica i Žepa i Tarik Samarah.

Izvor: Al Jazeera