Otvorena Centralna džamija u Moskvi

U glavnom gradu Rusije svečano je otvorena Centralna moskovska džamija.

Osim ruskog predsjednika Vladimira Putina, ceremoniji su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, kao i nekoliko hiljada vjernika.

Gradnja Centralne džamije, u kojoj će 10.000 vjernika moći istovremeno obavljati molitvu, trajala je deset godina.

“Otvorenje džamije značajno je iz velikog broja razloga. Posebno je važno za stanovnike Moskve, ali i zbog poruke koju šalje. U Moskvi je oduvijek u kritičnoj mjeri nedostajalo džamija. Ova će moći primiti 10.000 vjernika, ali to nije dovoljno. Samo u Moskvi živi gotovo dva miliona muslimana, a u Rusiji blizu 20 miliona”, izvijestio je reporter Al Jazeere Peter Sharp.

Važna poruka

Dodao je kako se procjenjuje da će do 2050. polovina populacije u toj zemlji biti muslimani.

Sharp je kazao da je važna poruka koju se Kremlj nada da je poslao u druge regije, prije svega u Dagestan i Ingušetiju, gdje se nalazi veliki broj pobunjenika. Nadaju se da će ove vijesti i slike poslane odavde pobrati simpatije u tim regijama.

“Ne zaboravite, 2.400 građana Dagestana pridružilo se ISIL-u u borbama. Također, zvanična Moskva se nada da će ovo biti i pokretač promjena na Bliskom istoku, koje će im omogućiti promjenu pozicije u tom dijelu svijeta, pogotvo u slučaju Sirije”, izvijestio je Sharp.

Izvor: Al Jazeera