HDZ pobjednik izbora u Hrvatskoj, Bernardić čestitao Plenkoviću



Dok god u Zagrebu radimo svoj posao pošteno i korektno i nosimo teret odgovornosti dviju kriza – COVID i potres, ne možemo na nacionalnom planu zabilježiti neki značajan rezultat, objasnio je u nedjelju Milan Bandić neuspjeh na parlamentarnim izborima, na kojima je ostao bez mandata, prenosi Hina.

Bandić je u štab svoje stranke došao oko 21,15 sati te odmah izjavio da čestita pobjedniku izbora za 10. saziv Sabora – HDZ-u i svima koji su već sigurni da su ušli u Sabor, a posebno onima koji su dali svoj glas Stranci rada i solidarnosti. 

“Dok god radimo u Zagrebu svoj posao pošteno, korektno i nosimo teret odgovornosti dvije krize – COVID i potres, ne možemo na nacionalnom planu zabilježiti neki značajan rezulta”, rekao je Bandić.

Na pitanje novinara kako komentira to što je u četiri zagrebačke izborne jedinice dobio vrlo mali postotak glasova i je li to jasna poruka da ga Zagrepčani više ne žele za gradonačelnika, Bandić je odgovorio kako treba pričekati konačne rezultate pa će onda donositi prosudbe. 

Nije htio odgovoriti na pitanje o lokalnim izborima, koji su iduće godine u maju, poručivši umjesto toga da se “vidimo ujutro u 7 sati na Domovinskom mostu”.

Upitan je li iznenađen premoćnom pobjedom HDZ-a, Bandić kaže da nije iznenađen. “U zadnjih 30 godina izmjenjuju se dvije stranke na vlasti i hrvatski ljudi znaju kako žive, to je rezultat izbora. Korektno je i dovoljno od mene da sam čestitao izbornim pobjednicima”, rekao je.

U stožeru Bandićeve stranke je izuzetno mirno, a okupio se mali broj kandidatkinja i kandidata, članica i članova stranke i simpatizera.




Rezultati izbora su djelomično očekivani, ali i djelomično iznenađujući, analizirao je prve rezultate parlamentarnih zbora predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, prenosi Hina.

”Bilo je vidljivo da se HDZ oporavlja zadnjih desetak dana, ali da će Restart koalicija proći ovako loše to nije bilo vidljivo. U cjelini gledano imat ćemo težak Sabor”, ocijenio je Pupovac.

Na pitanje hoće li SDSS ići u koaliciju s HDZ-om, Pupovac je odgovorio da će njegova stranka pričekati ukupne rezultate. ”HDZ je očuvao političku snagu u političkom životu koja mu pruža mogućnost da formira koaliciju”, rekao je. Dodao je kako SDSS u ovom trenutku ne razmišlja o postavljanju uvjeta HDZ-u, već isključivo o svojim izbornim rezultatima.

Pupovac je komentirao i eventualnu suradnju s Domovinskim pokretom kojeg predvodi Miroslav Škoro. ”Bilo je mnogo njihovih kampanja protiv mene. Bilo je mnogo otrovnih pruka koje su poslane, ali pričekat ćemo što je realno moguće ulaziti u koaliciju ili ne”, zaključio je Pupovac.


Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni nakon obrađenih 63,55 posto biračkih mjesta, prema medijskim proračunima pokazuju da HDZ osvaja 68 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 43 mandata, prenosi Hina.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 15 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 6 mandata.

Dva mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor ulazi i HNS koji osvaja jedan mandat.

Prema podacima DIP-a na obrađenim je biračkim mjestima glasovalo 46,14 birača s pravom glasa.



Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni u 22 sata pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 10. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 68 mandata, a Restart koalicija predvođena SDP-om 42 mandata, prenosi Hina.

U 22 sata obrađeno je 50,77 posto biračkih mjesta, na kojima je glasovalo 40,69 posto birača. 

Prema tim rezultatima, Domovinski pokret osvaja 15 mandata, a četvrta je snaga Most s osvojenih 8 zastupničkih mjesta.

Zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo! osvaja šest mandata, dva mandata osvaja koalicija Strip predvođena strankom Pametno, a po jedan mandat Reformisti i HNS.




Neslužbeni rezultati DIP-a od 21,30 sati pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 10. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 69 mandata, a Restart koalicija predvođena SDP-om 43 mandata, prenosi Hina.

U 21,30 sati obrađeno je 36,85 posto biračkih mjesta na kojima je glasovalo 25,78 posto birača. 

Prema tim rezultatima, Domovinski pokret osvaja 15 mandata, a četvrta je snaga Most s osvojenih šest zastupničkih mjesta.

Zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo! osvaja pet mandata, po dva osvajaju koalicija Strip predvođena strankom Pametno te Reformisti, a jedan mandat osvaja HNS.



Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, prema medijskim proračunima, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 10. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 71 mandat, a Restart koalicija predvođena SDP-om 45 mandata, prenosi Hina.

Treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 16 mandata, a četvrti Most s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

Četiri mandata osvaja i zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo!.

Po jedan mandat osvajaju koalicija Strip predvođena strankom Pametno, te Reformisti i HNS. 

DIP je u 21 sat objavio neslužbene rezultate s obrađenih 22,95 posto biračkih mjesta, na kojima je glasovalo 13,31 posto glasača.



Predstavnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izrazili su večeras zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa koje pokazuje da je ta stranka relativni pobjednik parlamentranih izbora, dok su u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) razočarani neočekivano lošim rezultatom, pa se pominje i ostavka stranačkog vrha, prenosi Beta.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić izjavio je da nije iznenađen rezultatom po kojem ta stranka dobija 61 mandat, rekavši da su birači prepoznali rad Vlade Andreja Plenkovića i HDZ u kriznim situacijama.

“Mi smo na početku kampanje najavili da je naš cilj ponavljanje rezultata od prije četiri godine, ali očito po ovim izlaznim anketama taj rezultat će biti još bolji, kada se izračunaju i mandati u 11. izbornoj jedinici (dijaspora)”, istakao je Bačić. 

Predstavnici SDP-a u prvim reakcijama izrazili su nezadovoljstvo i iznenađenost rezultatima budući da su predizborne ankete previđale izjednačeni rezultat HDZ i koalicije lijevog centra “Restart” koju vodi SDP. 

“Ako ovako bude, onda je to zaista loš rezultat. Očekivali smo u najmanju ruku egal”, rekao je funcioner SDP-a Branko Grčić. 

On je čestitao zeleno-lijevoj koaliciji “Možemo” koja po anketama osvaja čak osam mandata i koja je očito uzela dobar dio glasova koaliciji “Restart” na čelu sa SDP-om. 

On nije želio da govori o tome treba li lider SDP-a Davor Bernardić zbog lošeg rezultata da podnese ostavku, ali je njegova stranačka koleginica i evroposlanica SDP-a Biljana Borzan rekla da bi podnijela ostavku da je u Bernardićevoj poziciji. U SDP se nadaju se da će zvanični rezultati, poslije prebrojanih glasova, pokazati povoljniji rezultat za koaliciju.


Stranka gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, prema izlaznim anketama po završetku izbora, ostala je ispod cenzusa, piše zagrebački Jutarnji list.

U stranci “MB 365” ipak očekuju da će rezultati biti drugačiji i da će imati bar jedan ili najviše dva mandata.

Računaju da će taj mandat ili dva dobiti u 2. izbornoj jedinici, gde je na istoku Zagreba nosilac liste bio upravo gradonačelnik Milan Bandić.



Prema novim rezultatima izlazne ankete, HDZ je na parlamentarnim izborima dobio 62 mandata, dok je Restart koalicija dobila 43 mandata, prenosi Hina.

Domovinski pokret je na trećem mjestu s 14 osvojenih mandata, Most je osvojio devet, a Možemo osam mandata.

U 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta, ali i HNS koji je osvojio jedan mandat. 

Broj mandata prema ovoj anketi, objavljenoj u 20 sati, različit je od onih koje je predvidjela prva izlazna anketa objavljena u 19 sati.

HDZ i Most imaju jedan mandat više, a Restart koalicija jedan mandat manje. Također, Domovinski pokret po novoj anketi dobiva 2 mandata manje, a u Sabor bi trebao i ući HNS s jednim mandatom.





Po izlaznim anketama po zatvaranju birališta, na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ koji ima 61 mandat, a Restart koalicija predvođena SDP-om dobiva 44 mandata.

Treći je Domovinski pokret sa 16 mandata. Četvrto mjesto s osam osvojenih mandata, prema izaznim anketama, dijele Most i zeleno-lijeva koalicija šest stranaka predvođena platformom “Možemo!”, koja se po prvi put natjecala na parlamentarnim izborima..

Prema anketi provedenoj među birača po izlasku s biračkog mjesta, u 10. saziv Hrvatskoga sabora ući će i koalicija stranaka Fokus, Pametno i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja tri zastupnička mjesta.






Zatvorena birališta

U 19 sati u Hrvatskoj su zatvorena biračka mjesta na kojima je biran novi saziv Hrvatskoga sabora, prvi izborni rezultati očekuju se oko 21 sat, penosi Hina.

Zbog pandemije korona virusa bili su to vrlo zahtjevni izbori za provedbu, odaziv je bio relativno dobar, do poslijepodne je glasovalo milion 150 hiljada birača (34, 04 posto), no slabiji od onoga iz 2016. (37, 2 posto).

Izbori su završeni i u većini od 42 države u inostranstvu, no zbog vremenske razlike ‘vrata’ na nekolicini biračkih mjestima zatvorit će tek u ponedjeljak ujutro po hrvatskom vremenu, poput onih u Kanadi te u Chicagu i Los Angelesu.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) birači su bili disciplinirani i strpljivi, nije bilo ni ozbiljnijih nepravilnosti.

Glasanje za oboljele od korona virusa

GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim korona virusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

“Kao i na prethodnim izborima, građanke se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi”, stoji u priopćenju.

Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta – tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi, upućeni su u Zadar.

Gong poziva birače da budu strpljivi obzirom na gužve koje nastaju zbog epidemioloških mjera te da se pridržavaju svih uputa Državnog izbornog povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Glasati žele i zaražženi korona virusom

U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih korona virusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor, prenosi Hina.

Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi korona virusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog domaćinstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić.

Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Glasanje za izbor 10. saziva Sabora

U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasa drugi dan, a i tamo se biračka mjesta otvaraju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Stručnjaci kažu da će ovo biti najneizvjesniji izbori do sada, a analitičar Žarko Puhovski ne isključuje ni mogućnost njihovog ponavljanja kasno na jesen, prenosi Tanjug.

Prema najnovijim istraživanjima rejtinga stranaka, tijesna prednost data je koaliciji stranaka Restart, okupljenih oko opozicione lijevo orijentisane Socijaldemokratske partije (SDP), čiji je predsjednik Davor Bernadić.

Bernardić je poziciji lidera SDP-a zamijenio aktuelnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je do izbora na novu funkciju krajem prošle godine bio neko vrijeme van politike.

Druga je po anketama Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) aktuelnog premijera Andrija Plenkovića.

Riječ je o stranci desnog centra koja je, kako se procenjuje, dobila ozbiljnu konkurenciju u desnom Domovinskom pokretu, koji je formirao pjevač Miroslav Škoro, bivši kandidat za hrvatskog predsjednika, koji nije ušao u drugi krug u kojem su bili Milanović i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na izbore se ide ranije

Redovni parlamentarni izbori u Hrvatskoj je trebalo da budu održani u decembru ove godine, ali epidemiološka situacija uslijed korona virusa uticala je da odluka bude drugačija i da se na izbore ide mjesecima ranije.

Hrvatski parlament ima 151 poslanika, a prema procjenama HRejtinga, u svih 10 izbornih jedinica relativni pobjednik mogla bi da bude lista SDP-a koju predvodi Davor Bernardić, sa 60 mandata, druga je ona koju vodi Plenković sa 54 mandata, a treći Domovinski pokret Miroslava Škore sa 18 mandata.

Komentarišući najnovije procjene, analitičar Žarko Puhovski ocijenio je da HDZ nikada nije bio u ovako teškoj poziciji pred izbore, da, kako je rekao, rejting Domovinskog pokreta Miroslava Škore pada, a da će Restart koalicija stranaka okupljenih oko opozicionog SDP-a vrlo teško, ako ikako bude mogla, da okupi parlamentarnu većinu od 76 poslanika.

Zato Puhovski smatra da opcija ponavljanja izbora u kasnu jesen nije nemoguća, što mu se čini jako lošim zbog pandemijske krize.

Procjenjujući gdje će postizborni pregovori biti tvrđi, na ljevici ili na desnici, Puhovski kaže da prvo treba vidjeti gdje će to uopšte imati smisla.

Zvanično izborna kampanja od 15 dana

Konstatovao je da će biti teško formirati stabilnu parlamentarnu većinu, kao i da će Plenkoviću za to, ako HDZ bude formirao vladu, biti potrebna podrška manjinskih stranaka.

Zvanično, izborna kampanja je trajala samo 15 dana, nezvanično mnogo duže, a osim korona virusa obilježila su je dva televizijska sučeljavanja vodećih lidera Plenkovića i Bernardića.

Ko će biti pobjednik odlučuju građani Hrvatske koji će birati između 192 liste sa 2.700 kandidata.

Na izbornim listama je 41 posto žena, a prosječna starost kandidata je 48,6 godina.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.

Manjinske liste

Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDS S i DS S.

Mađarska i italijanska manjina ima po jednog zagarantovanog kandidata, tako da je već sada poznato da će mandate u parlamentu dobiti Robert Janković odnosno Furio Radin, koji su i jedini kandidati.

U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta.

Izbore će pratiti gotovo 8.700 posmatrača.

Prvi rezultati u 21,00 sat

Na sprovođenju izbora biće angažovano oko 75.000 ljudi.

Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, a prve nezvanične rezultate Državno izborno povjereništvo će početi da objavljuje od 21 sat.

Izbori će biti održani uz sve zaštite mjere protiv širenja zaraze korona virusa, a Ustavni sud je juče proglasio neustavnom odluku DIP-a da bolesni od ovog virusa ne mogu na birališta.

Ustavni sud je ocijenio da se nijednom građaninu ne može osporiti biračko pravo.

Izvor: Al Jazeera i agencije