Oglasi

Otvorena 33. 'Sarajevska zima' uz moto 'Svileni put umjetnosti'

Ovogodišnji festival održat će se uz učešće 1.500 umjetnika sa svih kontinenata.
Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime, izjavio je kako će gosti moći uživati u sjajnim predstavama, koncertima, izložbama...Anadolija

Večeras je u sarajevskom Narodnom pozorištu svečano otvoren 33. međunarodni festival "Sarajevska zima" pod motom "Svileni put umjetnosti", a trajat će do 21. marta, javlja agencija Anadolija.

Ibrahim Spahić, direktor "Sarajevske zime", izjavio je kako će gosti moći uživati u sjajnim predstavama, koncertima, izložbama i programima predstavljanja kulturne baštine tokom ovogodišnjeg izdanja festivala.

"Večeras imamo izložbe u kojima učestvuju Iran, Kina, Indija, Indonezija i Bosna i Hercegovina, a nakon toga i promociju knjige o proizvodnji svile u prisustvu ambasadorice Indonezije. Poslali smo i poruke u čast teme festivala, a to je supstanca Sarajeva i 'Svileni put umjetnosti'", rekao je Spahić, dodajući kako će ovogodišnje izdanje "Sarajevske zime" otkriti sve bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti zajednica umjetnika širom svijeta.

"To je jedna velika priča jer, kad pogledate kolekciju Zemaljskog muzeja BiH i sve ono što je sačinjeno od svile i kad čujete zvukove s Dalekog istoka i Zapada, prepoznate sve tokove civilizacija, neku tačku gdje su se karavane susretale i pronalazile civilizacijske veze. Sve to nam pokazuje da različitost kroz kreativnost stvara zajednicu koja je otvorena i koja ima snagu da prihvati drugoga i drugačijeg", rekao je on.

Prilika za saradnju

Prvog dana festivala održana je i izložba radova od svile iz Indonezije, a otvorila ju je ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, koja je tom prilikom istakla kako je festival "Sarajevska zima" dobra prilika za kulturnu saradnju među zemljama u svijetu.

"Ovo je prvi put da učestvujemo na ovom festivalu i veoma smo ponosni zbog toga jer ovdje možemo predstaviti kako se proizvodi svila i lijepi proizvodi od svile, koje uglavnom prave žene u našoj zemlji. To nije nimalo lagan posao. Potrebno je od dva do šest mjeseci za neke proizvode od svile. Ovo je dobra prilika za kulturnu saradnju i vrlo pozitivan događaj kako bismo upoznali druge zemlje i njihove kulture. Svi sigurno imaju šta pokazati", izjavila je ona.

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj umjetnika iz Bosne i Hercegovine i šire, kulturnih ličnosti, diplomatski kor i veliki broj građana.

Ovogodišnji festival održat će se uz učešće 1.500 umjetnika sa svih kontinenata, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel-diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječijih programa.

Izvor: Agencije