Otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Nakon tri godine u utorak je u Sarajevu ponovno otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Simbolično su ga otvorili školarci, koji su sa ulaznih vrata skinuli daske sa natpisom “Zatvoreno”, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i ambasadoricom SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Svečanom otvorenju ove važne kulturne institucije, koja čuva veliko nacionalno bogatstvo, prisustvovali su predstavnici državne, entitetske i kantonalnih vlasti, diplomatskog kora, kulturnog života i civilnog društva, akademske zajednice i brojni građani.

Zemaljski muzej u utorak će biti otvoren za posjetioce od 16:00 do 19:00 sati, a ulaz je besplatan.

Nedugo nakon što su ponovo otvorena vrata ove institucije, Adnan Busuladžić, aktuelni direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu, podnio je danas pismenu ostavku ministru civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adilu Osmanoviću, javlja agencija Anadolija.

Osmanoviću je Busuladžić predao pismenu formu ostavke ističući kako se „ne povlači od sutra“, te da će do kraja ostati uz Muzej dok se njegov status ne riješi. Nakon njegove iznenadne najave da podnosi ostavku na mjesto direktora, radnici muzeja su počeli plakati.

3D videoprojekcija

U 20:30 sati bit će upriličen 3D videomapping projekcija.

Riječ je o mapiranju ulaza u Zemaljski muzej, koje simbolično otkriva neizmjerno kulturno-historijsko i prirodno blago koje ova institucija čuva, a koje je građanima Bosne i Hercegovine bilo uskraćeno protekle tri godine.

Također, ovim događajem pravi se simbolična retrospektiva akcije “Ja sam Muzej”.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije je potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture koje su od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Memorandum je potpisalo 35 predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, od općinskog nivoa, preko kantonalnog i federalnog, do državnog – Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Inicijator Memoranduma bilo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje na ovaj način želi riješiti finansiranje institucija kulture za period od 2016. do 2018. godine.

Memorandumom, koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja, obuhvaćeni su Zemaljski i Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine te Kinoteka Bosne i Hercegovine.

Dug 1,5 miliona eura

Pitanje finansiranja svih spomenutih institucija nije bilo zakonski regulirano, iako sve imaju pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike Bosne i Hercegovine.

Većina ih je prije 1992. godine imala status institucija od republičkog značaja.

Od sedam institucija obuhvaćenih Memorandumom u najtežoj situaciji je Zemaljski muzej, koji je od 4. oktobra 2012. godine do danas bio zatvoren.

Trenutni dug ove institucije iznosi blizu tri miliona konvertibilnih maraka (1,5 miliona eura), a za normalno funkcioniranje najstarije kulturne i naučne ustanove u Bosni i Hercegovini potrebno je 1,4 miliona KM (700.000 eura) godišnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije