Oglasi

Otvoren stečaj nad Tomosom

Fabrika motocikala iz Slovenije proglašena je nesolventnom; radnicima duguje dvije plaće i regres za godišnji odmor.
Sud je stečajnim upravnikom imenovao Štefana Verena, dajući povjeriocima rok do 3. aprila da prijave svoja potraživanjaFacebook/ Tomos Motoindustrija

Okružni sud u Kopru otvorio je stečaj nad slovenačkom fabrikom motora Tomos nakon što nije uspjela pronaći strateškog partnera koji bi joj pomogao da se izbori s problemom likvidnosti, javljaju agencije.

Prijedlog za prinudnu upravu u novembru prošle godine podnijeli su zaposleni u Tomosu zbog neisplaćenih plaća, doprinosa i regresa za godišnji odmor, prenosi slovenska agencija STA.

Budući da Tomos nije osporio da je nesolventan niti je dostavio zahtjev za odlaganje, smatra se da je nesolventan po zakonu o stečaju.

"Sud je odlučio dužnika poslati u stečaj", navodi se u odluci suda.

Dužni dvije plaće

Sud je stečajnim upravnikom imenovao Štefana Verena, dajući povjeriocima rok do 3. aprila da prijave svoja potraživanja.

Kad su radnici podnijeli zahtjev za prinudnu upravu, direktor i vlasnik Tomosa Istok Pikl rekao je da se kompanija i dalje može spasiti.

Priznao je, međutim, da zaposlenima duguje dvije mjesečne plaće i regres za godišnji odmor.

Piklova kompanija MPO Kabel kupila je 2015. godine Tomos od industrijskog konglomerata Hidria, koji je tada prodao proizvođača motora kao nestratešku aktivu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.