Otvoren resort kod Sarajeva vrijedan 25 miliona eura

Resort je otvorio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (Al Jazeera)

Presijecanjem crvene vrpce i puštanjem bijelih golubova, svečano je otvoreno novoizgrađeno turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik – općina Hadžići, javlja agencija Anadolija.

Danas je poručeno da je Sarajevo Resort najbolji pokazatelj uspješne saradnje dviju država, Kuvajta i Bosne i Hercegovine. Također, rečeno je da je Sarajevo bilo i ostalo primjer gostoprimstva za sve one koji ga posjećuju.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovao je svečanom otvaranju izrazivši veliko zadovoljstvo jer je danas presjekao vrpcu i otvorio ovaj kompleks.

„Naše veze sa prijateljima, braćom iz Zaljeva, arapskog svijeta su prije par decenija bile samo emotivne. Naša braća su nam pomogla da ova zemlja postigne mir, da se odbrani, politički, humanitarno, diplomatsko i na drugi način da se odbrani. Danas su naši odnosi sa prijateljima iz arapskih zemalja onakvi kakvi treba da budu. Na obostranu korist i interese“, naglasio je.

„BiH je evropska zemlja, ona je zemlja mira i sve bolje uređena država. Ona ima vode, šume, rude, energetski potencijal. Naša braća su to prepoznala. Poseban resurs su turistički potencijali. Ovo naselje će pružiti gostoprimstvo za preko 1.100 ljudi. Ovo je investicija od preko 50 miliona maraka (25 miliona eura). Oko 15 minuta do aerodroma, 20 minuta do centra grada. Dvadeset minuta do olimpijskog centra na Bjelašnici i na Igmanu.“

Dodao je „kada se, ako Bog da, završi autoput, oko sat vremena će biti do Jadranskog mora“.

„Mi ćemo i dalje raditi na stabilizaciji prilika u zemlji, na donošenju zakona koji ubrzavaju i čine sigurnijim investicije, na izgradnji infrastrukture. Zato je sada pravi čas investiranje u BiH“, kazao je Izetbegović.

Svjetlija budućnost

Osnivač društva Gulf Real Estate d.o.o Jasem Ahmed Al-Kanderi podsjetio je da je kamen temeljac postavljen prije dvije godine.

„Kompleks se smatra turističkim selom, a ujedno je i investicijska prilika. Kada smo stigli u Sarajevo bili smo prva firma koja je odlučila da investira u takav projekat u tako plodnoj zemlji“, istakao je Kanderi.

Naglasio je kako su uspjeli  promovirati BiH u zemljama Zaljeva, te dodao kako investitori iz nekoliko razloga dolaze u BiH.

„Prvo, ima puno pokazatelja da se razvija turizam u BiH i da ima svjetliju budućnost“, poručio je Kanderi koji je kazao da MMF očekuje, na osnovu analiza, da će u BiH između 2015. i 2019. doći do ekonomskog rasta.

Također, ističe, da prema podacima nekih svjetskih agencija, u BiH je u posljednje dvije godine u porastu turizam. Podsjetio je da postoje različite pozitivne stvari koje se vežu za Sarajevo, a neki ga čak uvrštavaju i u deset najljepših gradova svijeta.

„Vaša zemlja je prelijepa zemlja i ona će doživjeti još veći procvat u budućnosti“, poručio je Kanderi.

Prisutnima se obratio i kuvajtski ambasador u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi rekavši da država Kuvajt radi na unapređenju odnosa sa BiH još od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Država Kuvajt, prema njegovim riječima, implementira ekonomsku diplomatiju koja je zasnovana na podršci privatnom sektoru.

Veliki kapaciteti

Ukupna površina rezidencijalnog naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara sa vještačkim jezerom površine 12.000 kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata. U projekat je do sada uloženo više od 50 miliona KM.

Na ovoj lokaciji nalaze se dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket te mnogi drugi prateći objekti.

Resort je namjenski projektirano naselje, koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista, navodi sarajevsko Oslobođenje.

Kamen-temeljac za ovo naselje 2. oktobra 2013. godine položili su načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, ambasador Kuvajta u Bosni i Hercegovini Nasir El Mutairi, investitor Jasem Ahmed Al Kanderi te ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovin Eid Mohammed Al Thakafi, saopćeno je iz Općine Hadžići.

Otvaranje kompleksa je bilo planirano za 15. oktobar, ali je, zbog dana žalosti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, pomjereno za danas.

Izvor: Agencije