Otvoren najveći svjetski sajam knjiga u Frankfurtu

Organizatori navode kako Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri posto više izlagača nego prošle (EPA)

Najveći svjetski sajam knjiga otvoren je u utorak u Frankfurtu, a na njemu će učestvovati 7.000 izlagača iz 110 država svijeta, navode agencije.

Izdavači i knjižari na sajmu rade teško „kako bi vratili knjigu ljudima“, rekao je u utorak Heinrich Riethmueller, čelnik Njemačkog udruženja izdavača i knjižara.

Organizatori navode kako Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri posto više izlagača nego prošle. Lani je sajam posjetilo više od 250.000 ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Njemačkoj pala je za 1,1 posto u prvih devet mjeseci 2018. godine, dok su 2017. prihodi pali za 1,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 9,13 milijardi eura.

Promjena navika kod kupaca

Usprkos smanjenim prihodima, Riethmueller je rekao kako bi izdavačka industrija mogla osjetiti promjenu navika kod kupaca.

„Čak i otpadnici od knjige, cijene knjige i osjećaju žudnju za njima. Međutim, čitaju manje u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave“, dodao je on.

Sajam se za javnost otvara u srijedu kada će njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier učestvovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u „olujnim vremenima“.

Sedamdeseti Frankfurtski sajam knjiga zatvara se u nedjelju.

Frankfurtski sajam knjiga svoje korijene ima u srednjem vijeku. Prvo izdanje održano je nedugo nakon što je Johannes Gutenberg u obližnjem Mainzu izumio štamparski stroj.

Izvor: Agencije