Otvoren najveći Islamski centar u Crnoj Gori

U centru su smještene učionice i informatički kabineti, dječiji vrtić s igralištem, biblioteka i mnogi drugi objekti (Facebook/ Islamski centar Bar)

U Baru je otvoren Islamski kulturni centar i džamija Selimija, najveća građevina ove vrste u Crnoj Gori i jedna od najvećih na Balkanu.

Objekat je otvorio zamjenik premijera Turske Emrullah Isler, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, javlja agencija Anadolija.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić, kao i brojni poslanici turskog i crnogorskog parlamenta, predstavnici Islamske zajednice u BiH, katoličke i pravoslavne crkve.

Otvaranje se direktno prenosilo i na državnoj televiziji Crne Gore.

Reis Fejzić zahvalio se svima koji su došli na svečano otvaranje ovog objekta.

„Ovo je najznačajniji trenutak u novijoj istoriji muslimana Crne Gore. Bar je prepoznat kao grad multietičnosti, u kojem žive sve religije, zajedno i složno. Tako je bilo vijekovima“, poručio je Fejzić.

Kamen-temeljac za ovaj objekat položen je 2002. godine, kada je počela izgradnja Islamskog kulturnog centra i centralne džamije s višenamjenskim sadržajima.

Radovi, koji su trajali 12 godina, uz prekide nastale zbog prikupljanja sredstava i rješavanja planske dokumentacije tekli su u nekoliko faza.

Brojni sadržaji

Islamski kulturni centar i džamija mogu primiti do 2.000 vjernika i posjetilaca, a njihova namjena i funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta.

Džamija nosi ime Selimija u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu, od koje danas postoje sačuvani samo temelji.

U Islamskom kulturnom centru smještene su učionice i informatički kabineti, dječiji vrtić s igralištem, biblioteka i čitaonica, istraživački centar, restoran s orijentalnom kuhinjom, sala za simultano prevođenje, apartmani za goste, sportska i kongresna hala, te mnoge druge namjenske prostorije.

Izvor: Agencija