Oglasi

Otvoren granični prijelaz Maljevac, migranti premješteni

Približno 200 migranata premješteno je s graničnog prijelaza u halu preduzeća 'Miral' u Velikoj Kladuši; nije bilo incidenata.

Smiljanić: Migranti i izbjeglice u novom smještaju

Približno 200 migranata, koji su se od prošle srijede nalazili na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac, premješteni su u utorak u halu preduzeća "Miral" u Velikoj Kladuši.

"GP Maljevac je deblokiran i u ovoj akciji su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granične policije Bosne i Hercegovine. Svi migranti su prebačeni u halu poduzeća 'Miral'", izjavila je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolija.

"Nije bilo incidenata i sve je prošlo u najboljem redu. Nadamo se da će hrvatska strana uskoro pustiti saobraćaj na GP Maljevac", dodala je Galić.

Migranti zahtijevaju da im se dopusti ulazak u Hrvatsku te prolazak ka drugim zemljama Evropske unije.

Protest poslodavaca iz Velike Kladuše

Hrvatske vlasti ne prihvataju njihove zahtjeve, a nisu ni dopuštali otvaranje tog prijelaza dok migranti i izbjeglice ne napuste granični pojas.

Otvaranje prijelaza zahtijevali su i preduzetnici iz tog dijela Bosne i Hercegovine koji su nudili prostor za zbrinjavanje migranata i izbjeglica.

Udruženje poslodavaca Velike Kladuše organizovalo je protest zbog zatvaranja graničnog prijelaza.

Od utorka, otkad je prijelaz zatvoren, do subote navečer na granicama Unsko-sanskog kantona spriječen je ulazak otprilike 700 migranata u najzapadniji bh. kanton, koji su mahom došli vozovima i autobusima iz Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.