Otvoren Beogradski sajam knjiga

Moto sajma je 'Knjige u ruke', a trajat će do 30. oktobra (Tanjug)

U Beogradu je u nedjelju navečer otvoren 61. međunarodni sajam knjiga, čiji je počasni gost i zemlja partner Iran, a koji je okupio 450 izlagača.

Sajam je otvorio predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, u književnosti poznat kao Ivan Negrišorac, a u ime Irana, zemlje počasnog gosta, književnica i rediteljica Narges Abyar.

Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu protječe u znaku obilježavanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, uz izložbu Univerzitetske biblioteke, 100. godišnjicu smrti Petra Kočića te izdanja uz godišnjicu osnivanja logora u Jasenovcu.

Aybar, koja je zahvalila na časti da njena zemlja bude počasni gost Sajma, podsjetila je kako je roman Na Drini ćuprija Ive Andrića prije 40 godina objavljen u Iranu, dodavši da je to knjiga s približno 400 stranica čijim se čitanjem “može zakoračiti u svijet žitelja malog mjesta koji na obali Drine žive četiri vijeka”.

‘Knjige u ruke’

“Nenametljiva moć knjige leži upravo u tome što je u stanju da sa 400 papirnih stranica podigne most koji povezuje 400 godina života i, zatim, taj isti most produži do svake kuće u svijetu, do svakog jezika i kulture. Listanje ove knjige, dok sjedim u svom domu udaljenom nekoliko hiljada kilometara, poput ptice me odvodi na rijeku: u ljetnu žegu, 15. vijek, u maštarije djece koja love ribu, među otiske stopala drevnih junaka…”, kazala je Aybar.

Negrišorac je rekao da Sajam predstavlja mjesto stvarnog susreta učesnika književne komunikacije.

“Ovaj sajam označava trenutak slavlja kojim se u jeziku, posredstvom knjige, pred nama otvara čitav svet, sa mnogim svojim jezicima i tajnama, lepotama i rugobama zbog kojih vredi živeti”, istakao je.

Moto  sajma je “Knjige u ruke”, a trajat će do 30. oktobra.

Izvor: Agencije