Otvoren 72. Filmski festival u Cannesu

Charlotte Gainsbourg, Javier Bardem
Festival je otvorenim na francuskom i španskom jeziku, a zatim je krenula projekcija filma 'Mrtvi ne umiru' Jima Jarmuscha (EPA)

Glumci Charlotte Gainsbourg i Javier Bardem, koji su oboje glumili u filmovima Alejandra Gonzaleza Inarritua, predsjednika ovogodišnjeg žirija, otvorili su u utorak navečer 72. Filmski festival u Cannesu, gdje se očekuju brojne zvijezde i velika imena od Quentina Tarantina do Pedra Almodovara, prenosi Hina.

Glamurozni par proglasio je festival otvorenim na francuskom i španjolskom jeziku, a zatim je krenula projekcija prvog filma u konkurenciji Mrtvi ne umiru Jima Jarmuscha u kojem se okupila poznata glumačka ekipa – Bill Murray, Tilda Swinton, Selena Gomez i Adam Driver.

Svečanost otvaranja vodio je i francuski glumac Edouard Baer, pri čemu je odana počast redateljici Agens Varda koja je preminula krajem ožujka.

Zatim je pjevačica Angele izvela pjesmu Sans toi velikog filmskog skladatelja Michela Legranda iz Vardina klasika Cleo od 5 do 7 .

Priznanje i Diegu Armandu Maradoni

Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu obećao je da će žiri dati “sve od sebe da pronađu dragulj među filmovima koji će imati najviše odjeka”.

Osim Jarmuscha, drugi od četiriju američkih filmova u konkurenciji je Bilo jednom u Hollywoodu Quentina Tarantina čija se radnja zbiva u zlatno doba Hollywooda kasnih 60-ih godina.

Film, koji će u Cannesu biti prikazan 25 godina nakon što je Tarantino osvojio Zlatnu palmu za Pakleni šund, glumački nose Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie. 

Festival u Cannesu, koji je Taratino jednom nazvao “filmskim Olimpijskim igrama”, nastojat će potvrditi ugled najvažnijeg svjetskog filmskog okupljanja, suočen sve više s oštrom konkurencijom drugih vodećih festivala i tračevima da filmski studiji često čuvaju svoje udarne kandidate za Oscara za Veneciju ili Toronto, festivale koji se održavaju bliže dodjeli američkih filmskih nagrada. 

Deveteročlani žiri proglasit će pobjednika 25. svibnja. 

Na kanskom crvenom tepihu očekuje se i britanski pop superstar Elton John u povodu prikazivanja Rocketmana, filma o njegovu životu u režiji Dextera Fletchera, redatelja priče o Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody.

Cannes ove godine odaje priznanje i nogometnom genijalcu Maradoni.

Dokumentarac Asifa Kapadije uključuje dosad neviđene snimke o slavnom Argentincu. 

Jedina žena nagrađena Zlatnom palmom Jane Campion

Oba filma prikazuju se izvan službene konkurencije. 

Ove godine festival odgovara i na kritike o neravnopravnosti spolova time što je u konkurenciju uvrstio četiri filma koje potpisuju redateljice, Austrijanka Jessica Hausner, Senegalka Mati Diop i dvije Francuskinje Celine Sciamma i Justine Triet.

Taj je izbor ipak skroman u usporedbi s, primjerice, Berlinskim festivalom gdje su gotovo pola filmova u glavnoj konkurenciji režirale žene. 

Do danas, jedina žena nagrađena Zlatnom palmom je Jane Campion za Piano iz 1993. godine. 

Izvor: Agencije