Otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Otvoreno je 24. izdanje Sarajevo Film Festivala, a središnja svečanost otvaranja, kao i prethodnih godina, upriličena je u Narodnom pozorištu.

“U osam dana imat ćemo priliku uživati u filmovima, razgovarati o filmovima i novim projektima, uživati u atmosferi koju smo zajedno napravili u Sarajevu”, rekao je Mirsad Purivatra, direktor festivala.

Napomenuo je i kako je “ovo bila jedna od najboljih godina za regionalnu kinematografiju i sigurno jedna od najuzbudljivijih za naše selektore programa”.

“Za svaki od 18 programa Festivala filmovi su pažljivo birani, s posebnim fokusom na regiju iz koje dolazi oko pola filmova”, izjavio je Purivatra.

Na svečanosti otvaranja dodijeljene su i nagrade “Počasno Srce Sarajeva” turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu, te vlasniku i osnivaču ASA Prevent grupacije i osnivaču Fondacije Hastor Nijazu Hastoru.

Ceylan je jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, a nagrada mu je dodijeljena u znak priznanja za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu.

Hastoru je nagrada dodijeljena u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Festivala te izniman doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

Festival otvoren filmom poljskog oskarovca

Nakon ceremonije, publika je pogledala film Hladni rat, oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

Riječ je o ljubavnoj priči koja počinje u Poljskoj u vrijeme Hladnog rata, između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta.

Poveznica između dvoje ljubavnika, koji se i u kasnijim desetljećima spajaju i razdvajaju, jest glazba, tako da su različite glazbene podloge prisutne tokom cijelog filma – od izvorne poljske, ruske, rodoljubne preko šansona i jazz elemenata.

Film je rađen u crno-bijeloj tehnici što mu daje kako patinu proteklog vremena, tako i dozu dokumentarnosti. Ujedno, kadrovi se mogu promatrati i kao fotografije nekih prošlih vremena.

Rekordnih 266 filmova

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti predstavljeno rekordnih 266 filmova u 18 programa iz 56 zemalja.

U osam dana na SFF-u svjetske premijere će imati 52 filma, dok će 23 filma imati međunarodne premijere.

Glasnogovornica Sarajevo Film Festivala Andrijana Copf rekla je za Al Jazeeru da se, prema dosadašnjem zanimanju publike za SFF 2018, bilježi porast prodanih ulaznica i veće zanimanje medija iz cijelog svijeta.

Sarajevo Film Festival je drugi niz godina sve posjećeniji i zanimljiviji ljubiteljima sedme umjetnosti iz cijelog svijeta, a kao i prethodnih godina, crvenim tepihom će proći brojne svjetske i regionalne zvijezde.

Izvor: Al Jazeera i agencije