Otpremnina za penziju zastupnice podigla prašinu u BiH

Ne sliježe se prašina koju je podigla odluka zastupnice u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koja je otišla nakratko u penziju kako bi stekla pravo na otpremninu od više od 14.000 eura, a zatim se vratila na posao.

Dušanka Majkić, aktivna i česta kritičarka institucija u Bosni i Hercegovini, sada je u ulozi nekoga ko je od sistema imao koristi.

Prema pisanju Slobodne Bosne, 25. maja Majkić je otišla u penziju i dobila jednokratnu pomoć u visini šest plata. Samo dva dana kasnije, međutim, vratila se na posao kao stalno zaposlena zastupnica.

To je urađeno po sili zakona, kaže Majkić i dodaje kako je dobila ono što joj pripada nakon 40 godina radnog staža.

 „To je u skladu sa pravilnikom koji postoji u Parlamentarnoj skupštini. Nisam ja prva na koga je to primijenjeno. Svaki mjesec ili drugi mjesec dolazi neko ko je u istom statusu“, tvrdi Majkić.

Zloupotreba prava

Podsjeća da osim nje to pravo ima još 23.000 zaposlenih u državnim institucijama. To im omogućava Zakon o platama i naknadama. Dakle, legalno jeste, ali da li je legitimno?

Član parlamentarne komisije koja odlučuje o tim pitanjima smatra da nije.

„Ovdje se radi o zloupotrebi prava. Odlukom Administrativne komisije, mislim 2008., definisano je pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju i to pravo nije sporno. Nažalost, pojedini poslanici su zloupotrijebili to pravo na otpremninu“, kaže Momčilo Novaković, član Administrativne komisije PSBiH.

On zna za još dva takva slučaja, zastupnika Beriza Belkića i Petra Kunića. Prema pisanju sarajevskih medija, isto je uradio i bivši zamjenik ministra odbrane Živko Marjanac, također iz SNSD-a.

Inicijativa za izmjenu propisa koji omogućavaju zloupotrebu ima, kaže bivši ministar pravde, a danas član Administrativne komisije.

„Želim da vjerujem da će sva ta pitanja biti na dnevnom redu sjednice Administrativnog povjerenstva. Kakva će rješenja biti, odnosno kakvi će prijedlozi biti, naravno da mi je jako teško sad prognozirati“, kaže Bariša Čolak.

‘Već ogromne i bezobrazne plate’

U nevladinom sektoru ne vjeruju u spremnost političara da sami sebi ukinu privilegije.

„Mislim da se zaista, počevši od onog ‘bijelog hljeba’, pa do ovakvih stvari, da se zakonski okvir stvarno mora mijenjati iz korjena, da ne govorim o već ogromnim i bezobraznim platama predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine“, ističe Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

U ovoj organizaciji dodaju da se opravdanost za visoke plate i naknade nije pokazala.

U međuvremenu ostaje računica – kada bi samo jedan postotak od 23.000 zaposlenih u institucijama uradio isto što i Dušanka Majkić, državni budžet bi to koštalo više stotina hiljada eura.

Izvor: Al Jazeera