Otpravnik poslova ambasade SAD-a u Moskvi pozvan na razgovor

Ruski ministar vanjskih poslova rekao američkom kolegi da su nedopustive akcije američkih vlasti (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo na razgovor otpravnika poslova u ambasadi SAD-a u Moskvi, kako bi protestiralo protiv uklanjanja ruskih zastava iz diplomatskih objekata, koje je Rusija morala napustiti u Sjedinjenim Američkim Državama, javljaju RIA Novosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu da su nedopustive akcije američkih vlasti, koje su naložile da se skinu ruske zastave sa zgrade Generalnog konzulata Rusije u San Francisku i Trgovinskog predstavništva u Washingtonu.

Kako je navedeno u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Lavrov je u telefonskom razgovoru s Tillersonom potvrdio politiku Moskve koja priprema sudsku tužbu s ciljem vraćanja “nezakonito otete ruske imovine”.

Odnosi nikad gori

Ruski ministar je naglasio da je to što rade američki činovnici u direktnoj suprotnosti s izjavama Washingtona o želji za normalizacijom odnosa, koji, ocijenio je, nikad nisu bili gori, prenio je Sputnik.

Američka naredba za zatvaranje konzulata reakcija je na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u periodu kad su odnosi između dvije zemlje vrlo zategnuti.

State Department ranije je saopćio da je odluka o zatvaranju donesena “u duhu reciprociteta”.

Izvor: Agencije