Oglasi

Otpor mladih prema politici u Srbiji

Apatija, nezainteresiranost i otpor prema politici glavne su osobine mladih glasača u Srbiji.

5XL3Ermsv0Y

Petinu biračkog tijela u Srbiji čine mladi između 18 i 35 godina. Iako svojim glasovima mogu značajno utjecati na rezultat predstojeće izborne utakmice, te svoje moći većina uopće nije svjesna.

Apatija, nezainteresiranost i otpor prema politici glavne su osobine mladih glasača u Srbiji, javlja Jelena Glušac, novinarka Al Jazeere.

Izborna kampanja odvija se mimo omladine. Poruke slogana upućene mladima maše metu.  

"Ne pratim uopšte politiku, tako da neću izaći ni na ove izbore kao ni na jedne prethodne", rekla je 30-godišnja Marija Medenica.

Od Marijine 18. godine do danas, u Srbiji se pet puta glasalo na parlamentarnim izborima. Nijednom se nije odazvala.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju je kazao: "Ključna reč koja obeležava mlade i njihov odnos prema politici je otpor. Oni imaju određenu vrstu otpora zato što stranke doživljavaju kao jedini mehanizam za napredak".

Stranka i posao tako, za mnoge mlade, idu ruku pod ruku.

"Nisam član, ali biću budući član, nadam se. Članstvo u stranci, nadam se, mogao bi mi donijeti neki visok položaj kasnije", rekao je 18-godišnji Nemanja Mihajlović.

Četiri godine stariji Radoš Simić je dodao: "Ja bih voleo da se zaposlim bez stranačke pripadnosti, ali ako sve ostane ovako kako trenutno jeste, ne znam da li je to moguće u bliskoj budućnosti". Te je rekao da ne zna da li će postati član neke stranke, ili će napustiti zemlju.

Prilika za promjene

Trenutak za tu odluku još nije došao. Ali Radoš je jedan od onih koji kažu da svoju priliku da na izborima kaže šta misli neće propustiti.

"Stvarno mislim da mi svi možemo da uradimo nešto samo tako što izađemo i damo svoj glas i da ta iluzija u koju nas ubacuju sa raznih strana da mi ustvari nećemo ništa promeniti zato što ima mnogo ljudi koji glasaju drugačijeg stava nije tačna. I da, ako bismo se svi udružili i glasali, da stvarno možemo dovesti do promena, sad zavisi kako kome odgovara", dodao je on.

Međutim, oni kojima će izbori 24. aprila biti prva prilika da svojim glasom mijenjaju političke prilike u zemlji uglavnom su apatični.

Dvadesetogodišnja Anđela Stojanović je rekla: "Nisam sigurna. Zato što nisam informisana o kampanjama, niti ko šta pruža, jednostavno sve mi zvuči kao ista priča. Ako i budem izašla, biće ono, nešto ću lupiti zaista. Ili ću nešto najnebitnije. Čisto da ispunim svoju, kao, građansku dužnost. Da izađem na izbore. Ali će to zaista biti neutralan glas".

"Mlađa populacija drugačije razmišlja kada je reč o izborima. Retko ćete ih naći da gledaju neku političku emisiju u trajanju od sat, sat i po, ali s druge strane, možete do njih da dođete koristeći neku vrstu integrisanih kampanja zato što oni vole interakciju i vole dijalog. Naše stranke im uglavnom nude monolog i jednu pasivnu komunikaciju", ocijenio je Klačar.

Po svojoj brojnosti, mladi su moćan faktor na izborima. Međutim, beznadežnost i otpor prema politici često dovode do toga da i kad im se pruži prilika da mijenjaju stanje u svojoj državi, kažu da bi radije otišli u neku drugu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.