Otmičari imali spreman pasoš za kidnapovano dijete

Dvogodišnja djevojčica koja je oteta oko 13 sati u beogradskom naselju Braća Jerković, pronađena je nakon dva sata policijske potjere, a otmičari su uhvaćeni.

Srpska policija kasnije potvrdila kako je uhapsila troje državljana Francuske zbog postojanja osnova sumnje da su oteli devojčicu, a na teret im se stavlja krivično djelo trgovina ljudima.

Navodno su otmičari, kako javljaju mediji, imali i pripremljen pasoš za djevojčicu te su se spremali odvesti je u Francusku.

Otac djevojčice se, vrlo brzo poslije otmice, pojavio u ulici Braće Jerković, identifikovao dijete, a poslije tog razgovora otišao u beogradsku policiju.

Prema navodima B92, otmičari su kolima pokušali da probiju naplatnu rampu kod Šimanovaca, na auto-putu prema Šidu, a policija ih je stigla 40-ak kilometara dalje gdje im je prepriječila put.

“Policija je nakon otmice praktično uvela vanredno stanje u glavnom gradu Srbije. Presretači za primetili vozilo nedaleko rampe kod Šimanovaca, pratili ga i kada su dobili informaciju da se u njemu nalazi oteta devojčica onda su i intervenisali. Drama je završena, dete je sa roditeljima i oni se vraćaju kući”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Navodno je jedan od otmičara pokušao da pobjegne iz auta, noseći dijete u rukama, a da ga je policija sustigla kod zaštitne ograde auto-puta.

Policija blokirala izlaze iz grada

Govoreći o uhapšenim otmičarima, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je objasnio kako policija za sada ima samo podatke iz njihovih pasoša te da se utvrđuje jesu li te isprave vjerodostojne ili su falsifikovane.

„Tokom potere policajci su primetili da su otmičari u jednom momentu pokušali da bace dete, preko ograde, pored auto puta i da nastave kretanje dalje. Srećom brzom intervencijom policije, koja ih je na vreme sustigla i opkolila, izbegnut je najstrašniji scenario i dete je živo i nepovređeno“, naglasio je Stefanović.

“Posle spašavanja otete devojčice sa Voždovca i hapšenja otmičara, biće nastavljena istraga u saradnji sa francuskim vlastima, jer su otmičari francuski državljani”, najavio je Stefanović, dodajući da su otmičari od ranije poznati francuskoj policiji.

Rekao je i kako tek treba ustanoviti koji su bili motivi otmice i zašto je oteto baš to dijete.

Potvrdio je i da su otmičari imali pasoš sa slikom djeteta, ali još uvijek nije utvrđeno da li je na fotografiji baš ta djevojčica ili neka koja joj je slična.

Stefanović je naveo da su pasoši, koje su posjedovali otmičari, bili pravi.

Uspješnu akciju policije, koja je pronašla otetu djevojčicu, pohvalio je i srpski premijer Aleksandar Vučić rekavši kako je “ponosan na reakciju države”, a ministru unutrašnjih poslova i policiji je čestitao na akciji.

U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, premijer je posebno pohvalio policajce operativce, koji su učinili sve da spasu otetu djevojčicu, “čak i u trenutku kad su kriminalci, bježeći od policijske potere, pokušali da je bace preko ograde”.

Automobil rumunskih oznaka

Prethodno su mediji javili kako su oko podneva mladić i djevojka zaustavili na ulici ženu i oteli joj dijete iz ruku, a zatim pobjegli u automobilu marke BMW serije 5 sive boje, sa francuskim tablama.

U automobilu su bili djevojka plave kose i muškarac starosti oko 45 godina, prenio je Blic.

Žena, koja je bila očevidac otmice, rekla je za taj list da je muškarac prišao majci koja je šetala s djetetom, grubo je odgurnuo, a nakon što je ona pala na asfalt istrgao dijete iz ruku, stavio ga u kola i odvezao se.

Policija je odmah nakon otmice pozvala građane da informacije o tom događaju ili vozilu kojim je djevojčica odvezena, prijave na broj 192 ili najbližoj policijskoj stanici.

U međuvremenu policija je blokirala izlaze iz Beograda, na mjestu otmice se odvijao uviđaj, a ministar policije Nebojša Stefanović je izjavio da “nadležni neće stati dok dijete ne bude pronađeno”, te da je pronalazak djevojčice prioritet za njegovo ministarstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije