Otmičar iz Clevelanda izvršio samoubistvo

Tijelo Ariela Castra su u utorak navečer pronašli čuvari pri obilasku zatvorenika (Reuters)

Ariel Castro, vozač autobusa iz Clevelanda, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je oteo, zatočio i zlostavljao tri mlade žene, počinio je samoubistvo u zatvoru u Orientu u saveznoj državi Ohio u kojem je služio kaznu, objavila je u srijedu zatvorska uprava.

“Očigledno je riječ o samoubistvu”, rekla je glasnogovornica zatvora Ohio Jo Ellen Smith, ne želeći zasad objaviti pojedinosti.

Castro je, naime, smješten u samicu i bio je pod strogim nadzorom čuvara, koji su se smjenjivali svakih pola sata.

Smith novinarima nije željela kazati čime se objesio. Rekla je da će tijelo Ariela Castra pregledati mrtvozornik te da će uskoro biti objavljene i pojedinosti. Castra (53) je u utorak navečer pronašlo osoblje pri obilasku zatvorenika.

Otete djevojke

Amanda Berry (27), Gina de Jesus (23) i Michelle Knight (32) su nestale u zapadnom Clevelandu između 2002. i 2004, otkrivene su i oslobođene 6. maja 2013. nakon što su susjedi čuli Berryne pozive za pomoć iz Castrove kuće.

Tri žene su bile vezivane lancima ili konopom i bile izgladnjivane, tučene i seksualno zlostavljane, prema sudskim dokumentima i policijskom izvještaju.

Berry je prema analizi DNK u zatočeništvu rodila kćer koja sada ima šest godina, a otac joj je Castro.

Sudac Michael Russo Castra je opisao kao osobu koja pati od “ekstremne narcisoidnosti”, te kazao kako je riječ o toliko ekstremnim zločinima da bivši vozač školskog autobusa ne bi nikada smio izaći iz zatvora.

Castro je tokom završne izjave na sudu naizmjence iskazivao prkos i izvinjavao se, no nije pokazao nikakvo kajanje.

On je bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti pomilovanja te na još 1.000 godina zatvora, kao jamstvo da nikada neće izaći iz zatvora.

Izvor: Agencije