Otmica jordanskog ambasadora u Tripoliju

Jordanska vlada najavila kako će preduzeti sve mjere na spašavanju svog diplomate (AFP)

 

Jordanski veleposlanik u Libiji otet je u utorak u Tripoliju, a njegov je vozač ranjen iz vatrenog oružja u najnovijem napadu na strane diplomate i državljane u toj zemlji kojom nakon pada režima Muammara Gaddafija 2011. vlada nesigurnost.

„Veleposlanik Fawwaz Aitan otet je jutros. Konvoj u kojemu je bio njegov automobil napala je skupina maskiranih ljudi koji su se vozili u dvama civilnim automobilima“, rekao je za AFP glasnogovornik libijskog Ministarstva vanjskih poslova Said Lassued.

Službeni Amman je potvrdio otmicu svog veleposlanika, diplomata najvišeg ranga koji je dosad otet u Libiji.

Vozač izvan životne opasnosti

„Nepoznate maskirane osobe otele su Aitana jutros dok je išao na posao. Njegov vozač je ranjen iz vatrenog oružja i u teškom je stanju“, rekao je jordanski premijer Abdullah Ensour u Donjem domu Parlamenta.

Jordanska vlada najavila je kako će poduzeti sve mjere na spašavanju svog diplomate.

Medicinski izvor je, pak, rekao da je vozač, pogođen mecima, operiran i da mu je život izvan opasnosti.

Kako navodi libijska televizija Al-Naba, vozač je marokanski državljanin.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je otmicu veleposlanika rekavši da vlasti rade na tome da ga pronađu.

Česti napadi na diplomate

Nakon pada režima Gaddafija 2011. diplomatska predstavništva u Libiji redovito su na meti napada i otmica.

Prema diplomatskim izvorima u Tripoliju te otmice nerijetko izvode milicije koje ih koriste kao sredstvo prisile za oslobađanje Libijaca zatočenih u inozemstvu.

Tako libijski izvori ne isključuju mogućnost da je Aitanova otmica povezana sa zahtjevima za oslobađanje libijskog borca koji je u zatvoru u Jordanu Mohameda Saida al-Dursija, poznatijeg kao Mohamed al-Noss.

Učestalost takvih napada, za koje još nitko nikad nije odgovarao, svjedoči o potpunoj nesposobnosti novih libijskih vlasti da uspostave red u toj zemlji u kojoj vlada kaos i gdje milicije provode zakon nakon Gaddafijeva pada, navodi AFP.

Izvor: Agencije