Otkup kuća uništenih u oluji Sandy

Guverner američke države New York, Andrew Cuomo, nudi da država otkupi hiljade kuća oštećenih tokom oluje Sandy.

Mnogi stanovnici kažu da su umorni od obnavljanja i da se žele preseliti na sigurnije područje.

Oluja Sandy je krajem oktobra žestoko pogodila Staten Island, a razaranje koje je izazvala još je vidljivo. Mnoge kuće su neuslovne za život.

Reporterka Al Jazeere Cath Turner posjetila je Staten Island, gdje joj je mještanin Joe Monte, koji je na tom mjestu živio 22 godine, ispričao kako je evakuiran s porodicom prije nego što je oluja udarila.

Vratili su se nakon sedam dana i zatekli kuću u ruševinama. Tokom oluje nivo vode je porastao na tri metra i bujica je uništila sve u kući.

“Ne možemo više ostati ovdje. Napuštamo susjedstvo koje volimo i naše dobre susjede. Ali nemamo drugog izbora, nema povratka”, kazuje Monte.

Prirodna barijera

Monte želi otići, a guverner države New York mu želi pomoći.

Andrew Cuomo je predložio plan vrijedan 400 miliona dolara za otkup oštećenih ili uništenih kuća – zemljište bi ostalo prazno, bilo bi vraćeno prirodi da djeluje kao prirodna barijera protiv oluje.

“Na ovom području postoji 190 kuća koje bi se mogle kvalificirati za program otkupa, a očekuje se da će se svi vlasnici prijaviti”, javila je Turner.

Joe Tirone iz Odbora za otkup kaže da je na nedavnom sastanku lokalne zajednice ovaj plan jednoglasno podržan.

“U dvorani je bilo 200 ljudi i desila se nevjerovatna stvar – i sad se naježim – svaka osoba je podigla ruku. Niko nije bio protiv”, kaže on.

Klimatske promjene

Guverner Cuomo i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg glasni su zagovornici opasnosti od globalnog zatopljenja.

“Pokazali su se kao pravi lideri. Oni su prethodnica nečeg što ćemo sve češće viđati u smislu vodstva i  suočavanja s trenutnim opasnostima i rizicima od klimatskih promjena u budućnosti”, kaže Radley Horton iz Centra za istraživanje klimatskih sistema.

Prije nego se provede u djelo, guvernerov prijedlog mora dobiti odobrenje nekoliko agencija i političara.

Žrtve oluje se nadaju da će proces biti ubrzan, kako bi mogli nastaviti sa svojim životima na mnogo višem terenu.

Izvor: Al Jazeera