Otkud policija u Skupštini Srbije?

Martinović je izjavio da je policija u skupštini da sve zastupnike (Tanjug)

Prisustvo većeg broja policijaca u Skupštini Srbije uoči protesta koji Savez za Srbiju organizuje u Beogradu izazvalo je novu polemiku između predstavnika vlasti i opozicije.

Uoči protesta poslanici opozicione Demokratske stranke Balša Božović i Aleksandra Jerkov održali su konferenciju za novinare na kojoj su saopštili da je policija “okupirala zgradu” parlamenta.

Božović je rekao da o tome nije obavešten skupštinski sekretarijat, dodajući da po Zakonu o Narodnoj skupštini jedino parlament ima ovlašćenje da pozove policiju.

Rekao je da je zatražio objašnjenje od generalnog sekretara, ali da on danas nije u parlamentu, te da mu je njegov zamenik rekao da sekretarijat nije obavešten odakle toliki broj pripadnika policije, kao i da se za odgovor na to pitanje obrati MUP-u.

Odgovorio mu je najpre Aleksandar Martinović , šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke čiji su poslanici, kako tvrde, proveli noć u parlamentu, tvrdnjom da je policija u Skupštini Srbije prisutna u skladu sa zakonom, da štiti sve poslanike i da tu nema ničeg spornog navodeći da oni ne žele da se ponovi 5. oktobar.

Sekretar parlamenta dao saglasnost policiji

“Policija je prisutna i zbog toga što su Dragan Ðilas i Vuk Jeremić i drugi navikli da upadaju u zgradu Narodne skupštine, to su radili i 5. oktobra pa je policija prisutna zbog toga, da nasilnici i banditi ne upadnu da je zapale i odnesu neku vrednu umetničku sliku”, rekao je Martinović, aludirajući na 5. oktobar 2000. godine kada su demonstranti upali u skupštinu.

Slično objašnjenje dao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović na Twitteru, uz napomenu da je policija u zgradi parlamenta po odobrenju generalnog sekretara Narodne skupštine i upozorenje da “ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bio slučaj sa zgradom RTS-a, to neće moći”.

Potom je i generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić saopštio da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta, jer, kako je naveo, “imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada”.

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković izjavio jeda će na protestu opozicije u Beogradu u prvih sat vremena govoriti javne ličnosti, a zatim će šetnja ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine.

On je na redovnoj konferenciji Nove stranke najavio da će političari govoriti do 17 sati i da postoji “nekoliko varijanti šta dalje, ali nijedna nije opasna”.

“Nema nikavih ad hok rešenja, nikakvih upada u RTS, Skupštinu i Presedništvo niti bilo šta drugo. Nemam ništa protiv upada u Predsedništvo, ali sa jasnim planom i to mora da se zna unapred”, kazao je on.

Izvor: Agencije