Otkriveni Himmlerovi dnevnici

Himmler je jedan od organizatora i sprovoditelja holokausta (AP)

U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta, koji je u smrt poslao milione Jevreja.

Najtiražniji njemački dnevni list list Bild objavio je niz isječaka iz Himmlerovih ratnih dnevnika, koji su nedavno otkriveni u Rusiji, a u kojima je ozloglašeni nacistički vođa opisivao detalje svoje svakodnevice.

Jedan dan, pisao je Himmler, bio je na masaži neposredno prije nego što je izdao zapovijed o pogubljenju deset Poljaka.

Na drugom mjestu je zapisao kako je uživao u obroku koji su pojeli u koncentracionom logoru Buchenwald.

Dnevnik će biti knjiga

Također je rekao SS-u da trenira pse koji bi mogli “raskomadati ljude” u koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Historičari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu, a bit će popraćena dodatnim bilješkama i objašnjenjima.

Himmler je bio u elitnom krugu Adolfa Hitlera i nosio je službenu titulu “Reichsfuehrer SS”. Zapovijedao je vodovima smrti koji su ubijali Jevreje, Poljake, sovjetske ratne zarobljenike, Rome i ostale koje su smatrali “inferiornom rasom”.

Kad su savezničke snage 1945. napredovale prema Berlinu pokušao je pobjeći obučen u uniformu običnog vojnika, no uhvatili su ga britanski vojnici. 

Izvršio samoubistvo

Heinrich Himmler (44)  je izvršio samoubistvo popivši kapsulu cijanida, koju je skrivao u izdubljenom zubu.   

Njegove dnevnike proučavao je Njemački historijski institut u Moskvi. Naučnici su istraživanjem obuhvatili godine 1938, 1943, i 1944, a pronađeni su u arhivu ruskoga Ministarstva odbrane u Podolsku, gradu južno od Moskve.

Historičari su ranije obradili Himmlerove dnevnike iz 1941, 1942, i 1945.  i donedavno nisu bili ni svjesni da jedan dnevnik nedostaje, navodi BBC.

Izvor: Agencije