Otkrivene naseljive planete u Mliječnom putu

Dvije otkrivene planete su najsličnije Zemlji od svih do sada otkrivenih (Center for Astrophysics - Ilustracija)

Astronomi su objavili da su u galaksiji Mliječni put otkrili osam novih planeta koje orbitiraju oko svojih zvijezda na savršenoj udaljenosti da imaju vodu u tečnom stanju, te samim tim potencijalno mogu sadržavati i život.

Dvije od osam otkriven planeta su sličnije Zemlji nego ijedna poznata planeta van našeg solarnog sistema, dodali su astronomi.

Mnogi naučnici za takve planete kažu da se nalaze u “zoni Zlatokose”, s obzirom da orbitiraju oko zvijezda na idealnoj udaljenost da imaju temperaturu kao Zemlja.

Ako se planeta nalazi preblizu zvijezdi u svom sistemu, onda će sva voda na površini biti prevruća, zbog čega će ispariti.

Sa druge strane, ako se planeta nalazi predaleko od zvijezde, voda će se smrznuti. Kao i u bajci o tri medvjeda, gdje temperatura Zlatokosine kaše mora biti “baš kako treba”.

Astronomi Harvard-Smithsonianovog  Centra za astrofiziku (CfA) kažu da su pronašli osam planeta u toj zoni.

Čini se da dvije veoma sliče Zemlju, što je navelo naučnike da smatraju da bi one mogle biti naseljive.

Jedna od njih, nazvana Kepler-438b, veća je do Zemlje 12 posto, a prima 40 posto više svjetlosti. Druga, nazvana Keppler-442b, za trećinu je veća od Zemlje, a prima otprilike za dvije trećine više svjetlosti od naše planete.

“Većina ovih planeta ima velike šanse da su kamenite, kao Zemlja”, rekao je astronom CfA Guillermo Torres u saopćenju za novinare.

“Ne znamo sa sigurnošću da li ijedna od tih planeta u našem uzorku zaista naseljiva”, dodao je David Kipping, astronom CfA. “Sve što možemo reći jeste da su oni obećavajući kandidati”.

Misija Keplera

Otkrića Torresa i Kippinga su objavljena u žurnalu Astrophysical Journal, a predstavljena su u utorak na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva u Seattleu.

Planete su otkrivene tokom NASA-ine misije Kepler, koja je pokrenuta 2009, kada je svemirska letjelica sa snažnim teleskopom poslana u svemir kako bi se promatrale milijarde planeta i zvijezda u Mliječnom putu.

Cilj Keplera je da pretraži galaksiju i otkrije planete koje su najsličnije Zemlji i koje orbitiraju oko zvijezde najsličnije Suncu, kako bi se otkrilo da li mogu biti naseljive.

Kepler je otkrio stotine planeta, ali samo mali broj njih je i velik kao Zemlja i ima vodu u tečnom stanju.

U aprilu 2014. otkrivena je tokom misije planeta Keppler-186f, što je prva planeta koja ima sličnu veličinu kao Zemlja, a da se nalazi u “zoni Zlatokose”, ali ona dobija mnogo manje sunčeve svjetlosti. Većina otkrivenih planeta je najmanje 40 posto veća od Zemlje.

Godine 2011. Kepler je otkrio stotine novih planeta u Mliječnom putu, a pet od njih se nalazi u “zoni Zlatokose” i slične su veličine Zemlji.

Izvor: Al Jazeera