Otkrivene ledene planine na Plutonu

Naučnici su planine visoke 3.300 metara uporedili sa Stjenovitim planinama u SAD-u (NASA)

Na Plutonu postoje planine sastavljene od leda, visoke poput Stjenovitih planina u SAD-u, pokazale su fotografije koje je snimila sonda New Horizons.

Također su otkrile znakove geološke aktivnosti na Plutonu i njegovom mjesecu Charonu, prenosi agencija Hina.

Naučnici su objavili prve fotografije koje je sonda New Horizons snimila na historijskom letu pored patuljaste planete.

Svemirska letjelica prošla je pored Plutona u utorak i približila mu se na 12.500 kilometara te prikupila gomilu podataka.

Naučnik John Spencer rekao je novinarima da prve snimke površine Plutona otkrivaju teren koji se na površini pojavio zahvaljujući nekom geološkom procesu, poput vulkana, prije najmanje 100 miliona godina.

“Nismo našli nijedan krater od udara komete, što znači da je riječ o vrlo mladoj površini”, dodao je.

Snimci prikazuju i planine na rubovima srcolikog područja više od 3.300 metara koje su članovi tima uporedili sa Stjenovitim planinama u SAD-u.

Putovanje od devet i po godina

Američka svemirska letjelica u utorak je proletjela pokraj malenog Plutona u udaljenom dijelu Sunčevog sistema, nakon pređenih 4,88 milijardi kilometara tokom putovanja koje je trajalo devet i po godina.

Naučnici već sada znaju da je Pluton, nekada smatran devetom i najudaljenijom planetom Sunčevog sistema, veći nego što se mislilo, s promjerom od 2.370 kilometara, što je blizu 80 kilometara više od ranijih procjena.

Pluton je sada i službeno veći od Erisa, jedne od stotine hiljada miniplaneta i tijela sličnih kometama koja kruže iza Neptuna u području poznatom kao Kuiperov pojas.

Otkriće tog područja 1992. dovelo je do nove klasifikacije Plutona, koji je od planete postao “patuljasta planeta”.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet mjeseci i oko Sunca se okrene za 247,7 godina.

Izvor: Agencije