Otkrivene čestice radioaktivnog joda na norveško-ruskoj granici

Norveški stručnjaci nastavljaju prikupljati uzorke i raditi analize kako bi utvrdili odakle potječu (EPA)

Norveška analizira manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku otkrivene na sjeveru države nekoliko dana nakon smrtonosne eksplozije tokom testiranja rakete u Rusiji, javlja Hina.

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala “izotopske izvore energije”, ne otkrivajući više detalja.

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbednost (DSA) saopštila je da je zabeležila čestice radioaktivnog joda na mernoj stanici u Svanviku, uz granicu s Rusijom.

Nejasna veza s nesrećom u Rusiji

Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. avgusta. Nesreća se desila 8. avgusta na severu Rusije.

“Za sada nije moguće odrediti da li je posljednja detekcija joda povezana sa nesrećom u Arhangelskoj oblasti prošle nedelje. DSA nastavlja da prikuplja uzorke i radi analize”, navode iz norveške agencije.

Takva merenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj: njene merne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je nivo zračenja u Severodvinsku porastao za 16 puta prošlog četvrtka, a lekari koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslati su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS.

Izvor: Agencije