Otkrivena velika prostorija u Keopsovoj piramidi

Keopsova piramida izgrađena je za vrijeme četvrte dinastije, odnosno faraona Keopsa (vladao od 2509. do 2483. p. n. e.) (EPA)

Naučnici su otkrili veliku šupljinu u Keopsovoj piramidi na platou Gize u Egiptu, a do otkrića su došli koristeći se radiografskom tehnologijom, javlja magazin Nature.

Šupljina, duga 30 i visoka nekoliko metara, pronađena je korištenjem raznih postupaka i analiza, objavio je magazin u četvrtak.

Dodaje se da još nije jasno šta se nalazi unutar te prostorije.

Keopsova piramida izgrađena je tokom četvrte dinastije, za vrijeme faraona Keopsa, koji je vladao od 2509. do 2483. p. n. e. Iako je riječ o jednom od najstarijih i najvećih spomenika na svijetu, još nema konsenzusa o tome kako je napravljena.

“Kako bismo bolje razumjeli njenu unutrašnju strukturu, skenirali smo piramidu koristeći muone koji su nusprodukt kozmičkih zraka, a koje samo dijelom upija kamen”, navode naučnici u magazinu Nature.

“Rezultirajuća radiografija omogućuje nam da ustanovimo postojeće i potencijalno nepoznate prostorije unutar piramide na način koji nije invazivan.”

Prvo veće otkriće od 19. stoljeća

U studiji se navodi otkriće prostorije duge najmanje 30 metara, a koja se nalazi iznad Velike galerije piramide.

Kako navode naučnici, ovo je prvo veće otkriće unutrašnje strukture u Velikoj piramidi od 19. stoljeća.

“Iako još nema informacija o tome koja je uloga ove šupljine, ova otkrića pokazuju kako moderna fizika čestica može baciti novo svjetlo na svjetsko arheološko naslijeđe”, ističu naučnici.

Izvor: Al Jazeera