Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Na sredini Arktika ima manje leda nego ikad prije, a zimski morski led na akrtičkom Beringovom moru je na najnižem nivou u 5500 godina (Reuters)

U posljednje dvije sedmice debljina ozonskog omotača iznad Arktika bila je ispod debljine ozonskog omotača iznad Antarktika, gdje je ozonska rupa, izjavio je Markus Rex, voditelj odsjeka za atmosfersku fiziku na Institutu “Alfred Wegener”.

“U zonama gdje je debljina ozonskog omotača na svom maksimumu gubitak je približno 90 posto”, rekao je Rex.

Jak polarni vrtlog

Riječ je o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara, ili deset puta veće od površine Grenlanda. Prema Rexovim riječima, to se dogodilo zbog izuzetno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, gdje je smješten ozonski omotač, prenosi Hina.

“Trenutno su te zračne mase još nakupljene iznad Arktika i stoga ljudi u Evropi ne moraju brinuti da će brže nego inače izgorjeti na suncu. Moguće je da će te zračne mase u aprilu otplutati od centralnog Arktika prema Evropi”, pojasnio je naučnik.

Proizvodnja hlorofluorougljika, grupe spojeva koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je prije dosta godina i bez te zabrane ozonski omotač bio bi u još gorem stanju.

No, dodaje Rex, te tvari imaju veliko vrijeme zadržavanja.

Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktika, otkrivena 1985, nakon čega su dogovoreni Montrealski protokol i postepena zabrana hlorofluorougljika, polako zatvara. Godine 2019. bila je najmanja u proteklih 30 godina.

Izvor: Agencije