Otkrivena najudaljenija planeta u Sunčevom sistemu

Smatra se da bi ta planeta mogla ući u novu grupu objekata koji kruže na rubu Sunčevog sistema (EPA)

Astronomi su otkrili najudaljeniji objekt do sada poznat u Sunčevom sistemu, koji je 15,4 milijarde kilometara udaljen od Sunca, ili tri puta dalje nego Pluton.

Ta nova patuljasta planeta, nazvana V774104, promjera je od 500 do 1.000 kilometara, navode istraživači, koji su svoje otkriće objavili na godišnjoj konferenciji Američkog astronomskog društva u National Harboru, blizu Washingtona, savezna država Maryland.

Trebat će još godina da astronomi tačno utvrde njenu putanju.

No, smatraju da bi ta patuljasta planeta mogla ući u novu grupu objekata koji kruže na rubu Sunčevog sistema, a njihove neobične putanje mogle bi upućivati na utjecaj druge nepoznate planete ili obližnjih zvijezda.

Eris do sada najudaljeniji

Do sada je najudaljeniji objekt od Sunca bila patuljasta planeta Eris, koja također ima jedan mjesec i kruži po putanji čija se udaljenost od Sunca kreće od 5,7 do 14,6 milijardi kilometara.

Za poređenje – Zemlja je 149 miliona kilometara udaljena od Sunca, što je uzeto kao astronomska jedinica.

Američka svemirska sonda “Voyager 1”, koja je lansirana 1977. godine, a 2012. izašla iz rubnog područja Sunčevog sistema poznatog kao heliopauza, trenutno je na gotovo 20 milijardi kilometara od Sunca.

Astronome zanima kruži li V774104 u Sunčevom sistemu kao Eris ili van njega, poput drugih veoma udaljenih nebeskih tijela kao što su 2012VP113 i Sedna, koja je 140 milijardi kilometara udaljena od Sunca.

Izvor: Agencije