Otkriven uzrok radioaktivnosti u Finskoj

Radioaktivna mjesta brzo locirana (Reuters)

Finski regulator za nuklearnu energiju (STUK) priopćio je u utorak da je za iznimni rast radioaktivnosti uzrokovane cezijem-137 u Helsinkiju zapravo odgovorna tvrtka koja barata tim metalom, a sjedište joj je u istoj zgradi u kojoj je i regulatorno tijelo.

Direktorica za nadzor radioaktivnog zračenja Tarja Ikaheimonen rekla je za AFP da je u glavnom gradu Finske između 3. i 4. ožujka izmjerena koncentracija radioaktivnog izotopa cezija-137 od 4.000 mikrobekerela po prostornom metru zraka.

To je tisuću puta više od dopuštene vrijednosti, što je “iznimno s gledišta nuklearne sigurnosti”, ali milijun puta manje od razine kod koje stanovništvo mora otići u skloništa, rekla je, kako prenosi Hina.

Bez nuklearnog skandala na vidiku

No, zasad nema nikakva nuklearnog skandala na vidiku, budući da su radioaktivna mjesta brzo locirana i vrlo su ograničena, dodao je regulator u utorak navečer u priopćenju.

Radioaktivnost potječe iz garaže i dijela podruma u zgradi u kojoj je sjedište STUK-a. Igrom slučaja, “u istoj zgradi je i tvrtka koja zbrinjava niskoradioaktivni otpad”, navodi STUK.

Izmjerene vrijednosti su iznenadile regulatorno tijelo. Takve razine nisu se mogle protumačiti povremenim podizanjem čestica oslobođenih u eksploziji nuklearne centrale u Černobilu 1986. godine.

Osim toga, nije bilo dojave o incidentima u dvjema nuklearnim centralama u zemlji.

Incident u centrali, eventualno u susjednoj zemlji, prouzročio bi mješavinu radioaktivnih tvari, što ovdje nije bio slučaj.

Nema opasnosti

Napokon, vrijednosti izmjerene na drugim mjestima u zemlji gdje STUK prati radioaktivnost bile su u dopuštenim granicama.

Ozračena mjesta su zatvorena za javnost kako bi se rasvijetlile okolnosti kontaminacije.

“Nastavljamo istraživati uzroke zračenja. Izmjerene koncentracije su doista slabe i nisu opasne za zdravlje. Osoblje i posjetitelji STUK-a nisu u opasnosti”, ustvrdila je Ikaheimonen, prenosi se u priopćenju.

Izvor: Agencije