Otkriven status zatvorenika u Guantanamu

Od 166 još zatočenih osoba u Guantanamu 46 ih je zatvoreno na neograničeno vrijeme (AFP)

Pentagon je otkrio status svakog od 166 zatvorenika u Guantanamu, posebno 46 njih koji su “zatvoreni na neograničeno vrijeme” bez osude i suđenja, ali koje se smatra izrazito opasnim da bi bili oslobođeni.

Ovaj popis, napravljen na 15 stranica, objavljen je nakon tužbe Miami Heralda, koji se pozivao na Zakon o pravu medija da budu informirani (FOIA).

Od 166 zatočenih osoba u Guantanamu 46 ih je “zatvoreno na neograničeno vrijeme”, što je status za ratne zatvorenike kojima se ne može suditi zbog manjka dokaza, a ne mogu ni biti oslobođeni zbog opasnosti koju predstavljaju za Sjedinjene Američke Države.

Prema popisu koji otkriva identitet, nacionalnost i status svih zatvorenika, 26 od onih koji su “zatvoreni na neograničeno vrijeme” su Jemenci, 12 su Afganistanci, troje je Saudijaca, dvoje Kuvajćana, dva su Libijca, jedan Kenijac, jedan Marokanac i jedan je Somalijac.

Štrajk glađu

Među njima su i zatvorenici koji štrajkaju glađu u znak protesta protiv tog sistema zatvaranja na neograničeno, koji je u Guantanamu na snazi već 11 godina. To je pokret kakav do sada nije zabilježen zbog svog trajanja i obima – 104 zatvorenika posti već više od četiri mjeseca, od čega ih je 44 nahranjeno na silu u ponedjeljak.

Za 86 drugih muškaraca, koji su još u tom zatvoru podignutom na Kubi, hiljadama kilometara udaljenom od američke obale, američki predsjednik Barack Obama je u januaru 2010. objavio da mogu biti pušteni na slobodu, a većina su Jemenci.

U svom govoru 23. maja Obama je ponovio svoju namjeru da zatvori Guantanamo, što je obećanje koje je dao u kampanji za predsjedničke izbore 2008, ali nikada nije realizirao. Najavio je ukidanje moratorija na prebacivanje Jemenaca i imenovanje dužnosnika zaduženog za nadzor povratka zatvorenika za koje je rekao da mogu biti pušteni na slobodu.

State Department je u ponedjeljak objavio da će to biti pravnik Cliff Sloan.

Izvor: Agencije