Otkriven prvi mjesec van Sunčevog sistema?

Naučnici su uočili da se egzomjesec razlikuje od 180 poznatih u Sunčevom sistemu (EPA)

Astronomi su možda otkrili prvi mjesec izvan Sunčeva sistema, velik i plinovit svijet veličine Neptuna, koji se razlikuje od bilo kojeg poznatog mjeseca i kruži oko plinovite planete mase deset puta veće od Jupitera, prenosi Hina.

Taj egzomjesec nije nimalo nalik ničemu do sada poznatom u našem kosmičkom susjedstvu, kažu naučnici, iznenađeni otkrićem ne zato što ono pokazuje da mjeseci postoje i drugdje, već zato što su uočili koliko je taj mjesec različit od otprilike 180 poznatih u Sunčevom sistemu.

Svemirski teleskop Kepler Američke svemirske agencije – NASA uočio je taj egzomjesec, a zatim ga je promatrao teleskop Hubble.

Otkriveno 3.500 egzoplaneta

Rezultate otkrića u magazinu Science Advances objavili su astronomi, profesor David Kipping i diplomant Alex Teachey, sa Univerziteta Columbia.

Kako kaže Kipping, egzomjesec je velik, a tako se zove jer se nalazi izvan Sunčeva sistema.

Do danas su astronomi otkrili više od 3.500 egzoplaneta, a riječ je o planetima koji su u orbiti drugih zvijezda, a koje nisu naše Sunce.

Istovremeno je tekao “lov” na egzomjesece, tijela koja se okreću oko tih egzoplaneta, ali se s njihovim otkrićem kasni zbog tehničkih ograničenja.

Mjeseci Sunčevog sistema su stjenoviti ili ledeni, a novootkriveni egzomjesec je plinovit, kao i planeta oko koje se kreće, čija se masa procjenuje nekoliko puta većom od najveće planete našeg sistema Jupitera.

 

Egzomjesec je veličine Neptuna, čiji je promjer 49.000 kilometara.

Egzomjesec i njegova planeta Kepler-1625b u orbiti su Keplera-1625, zvijezde po temperaturi slične našem Suncu, ali 70 posto veće.

Egzomjesec kruži otprilike tri miliona kilometara od Keplera-1625b.

Masa egzomjeseca je oko 1,5 posto mase njegove planete.

Izvor: Agencije