Oglasi

Otkriven novi virus sličan SARS-u

Britanac je dobio akutnu respiratornu infekciju, identičnu onoj otkrivenoj kod preminulog Saudijca.
SARS je 2002.i 2003. odnio gptovo 800 životaAFP/ Getty - Ilustracija

Novi virus iz iste porodice kao SARS, koji je usmrtio gotovo 800 ljudi 2002. i 2003, otkriven je u Velikoj Britaniji kod čovjeka koji je nedavno boravio u Saudijskoj Arabiji, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U saopćenju se navodi da su testovi kod 49-godišnjeg muškarca potvrdili prisustvo novog korona virusa.

Korona virusi su velika porodica virusa koja obuhvata običnu prehladu i SARS.

"Uzimajući u obzir da je ovo novi korona virus, WHO je trenutno u postupku prikupljanja informacija kako bi se utvrdile implikacije po javno zdravlje", stoji u saopćenju.

Respiratorna infekcija

Pacijent se javio ljekarima trećeg septembra sa simptomima akutne respiratorne infekcije, sedmog septembra je primljen na intenzivnu njegu bolnice u Dohi u Kataru, a 11. septembra je prebačen u Britaniju, naveo je WHO.

Naučnici su uporedili genske sekvence uzorka virusa uzetog od tog pacijenta s uzorkom iz plućnog tkiva jednog 60-godišnjeg Saudijca koji je preminuo početkom godine i utvrdili da su oni gotovo identični, dodaje se u saopćenju.

WHO ističe da zasad ne preporučuje zabranu putovanja, ali da će tražiti dodatne informacije o virusu.

SARS ili teški akutni respiratorni sindrom pojavio se u Kini 2002. i odnio je približno 800 života širom svijeta prije nego što je stavljen pod kontrolu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.