Oglasi

Otkriven najstariji materijal na Zemlji

Naučnici vjeruju da je najstariji materijal zvjezdana prašina, stara sedam milijardi godina, iz meteorita koji je 1969. pao u Australiji.
MeteoritMeteorit sadrži najstarije čestice prašine koje su se formirale u zvijezdama koje su sjale davno prije formiranja Sunčevog sistemaEPA - Ilustracija

Znanstvenici vjeruju da su otkrili najstariji materijal na Zemlji, zvjezdanu prašinu iz meteorita Murchinson, koji je 1969. pao na jugoistoku Australije, prenosi agencija Hina.

Pojasnili su da meteorit sadrži najstarije čestice prašine koje su se formirale u zvijezdama što su sjale davno prije formiranja Sunčeva sustava.

Starost čestica zvjezdane prašine ustanovili su tako što su dijelove meteorita samljeli u prah te ih potom izmjerili kad je prašina izložena kozmičkim zrakama.

Zrnca od dva do 30 mikrometara

Mljevenjem dijelova meteorita nastaje forma nalik pasti, pojasnila je Jennika Greer iz čikaškog muzeja Field, dodavši da se pasta nakon toga razgradi u kiselini, a od nje ostane zvjezdana prašina. 

Stručnjaci su zaključili da su neka zrnca stara između 4,6 i 4,9 milijarda godina, a, usporedbe radi, pretpostavlja se da je Sunce staro 4,6, a Zemlja 4,5 milijarda godina.

U konačnici su ustanovili da je najstariji element otkrivene prašine star približno 7,5 milijarda godina, prenosi agencija. 

Zrnca su sitna, veličine od dva do 30 mikrometara.

'Predsolarna zrnca'

Američki i švicarski znanstvenici pojedinosti svog istraživanja objavili su u znanstvenom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Glavni autor studije Philipp Heck, kustos čikaškog muzeja Field i izvanredni profesor na Sveučilištu u Chicagu, pojasnio je da se, kada zvijezda umre, njezine čestice rasprše po svemiru.

Ta "predsolarna zrnca" potom postaju dijelovima novih zvijezda, planeta, mjeseca i meteora, navodi Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.