Otkriven mozaik u najvećoj antičkoj grobnici

Grobnica potiče iz četvrtog stoljeća prije nove ere (Reuters)

Impozantan mozaik otkriven u najvećoj antičkoj grobnici ikada pronađenoj u Grčkoj opisuje mit otimanja Persefone, Zeusove kćerke koja je postala vladarica podzemlja, saopćilo je grčko ministarstvo kulture.

Podni mozaik dimenzija 4,5 sa tri metra, otkriven je u ogromnoj grobnici koja je iskopana u augustu u Amfipolisu, gradu na sjeveru Grčke.

Grobnica potiče iz četvrtog stoljeća prije nove ere.

Na drugom dijelu mozaika sastavljenog od crnih, bijelih, plavih, crvenih, žutih i sivih kockica prikazana je dvokolica koju vozi bradati muškarac i grčki bog Hermes koji hoda i osvrće se da osmotri vozača.

Ostatak mozaika, koji je ove sedmice otkriven do kraja, pokazuje i ženu u dvokolici sa tužnim izrazom lica i ispruženom rukom.

Ta figura mlade žene sa crvenom kosom, bijelom haljinom i narukvicom na lijevoj ruci pokazuje otmicu Persefone, navelo je ministarstvo.

Kraljevska grobnica

Prema grčkoj mitologiji, Persefonu je oteo bog podzemlja Had i uzeo za ženu. Zeus je pod pritiskom Persefonine ožalošćene majke Demetre, poslao Hermesa da je vrati. Ali, Had joj je dao da okusi nar – voće života – i tako učinio da dio svake godine provede sa njim.

Katerina Peristeri, šef iskopavanja, rekla je novinarima da je tema mozaika vezana za smrt.

„Ali, scena predstavljena u formi mozaika je jedinstvena u Grčkoj“, rekla je državni sekretar u ministarstvu kulture Lina Mendoni.

Špekuliše se ko je izgradio nalazište, od Roksane, persijske supruge Aleksandra Velikog, do Olimpije, kraljeve majke ili jednog od njegovih generala.

„Prerano je reći da li je ovo kraljevska grobnica“, rekla je Peristeri, a prenosi AFP.

Grobnica sadrži tri grobne odaje, od kojih su dvije otkrivene. Arheolozi u subotu počinju rad na trećoj odaji.

Izvor: Agencije