Otkriven mikrob koji sprečava zarazu komaraca malarijom

Mikrob microspondia MB živi u probavnom traktu i genitalijama komaraca (EPA)

Naučnici su otkrili postojanje mikroba koji u potpunosti sprječava zarazu komaraca malarijom, u čemu, kako tvrde, leži ogroman potencijal za obuzdavanje širenja te bolesti.

Malarija se širi ujedom zaraženog komarca, pa bi, ukoliko bi ti insekti od nje bili zaštićeni, bili sigurni i ljudi, prenosi Tanjug.

Mikrob microspondia MB živi u probavnom traktu i genitalijama komaraca, a britansko-kenijski tim naučnika otkrio ga je proučavajući te insekte na obalama jezera Viktorija u Keniji.

Laboratorijski testovi

Naučnici nisu pronašli nijednog malaričnog komarca koji je u organizmu imao taj mikrob, a njegov zaštitni efekt po komarce potom je potvrđen i u laboratorijskim testovima, prenosi BBC.

Vrstu kojoj pripada ovaj mikrob većinom čine paraziti suštinski gljivičnog tipa, a on ne ubija komarce, zahvaljujući čemu, za razliku od primjene nekih drugih gljivica, njegova upotreba u cilju suzbijanja malarije ne bi pogodila ekosisteme koji se hrane komarcima.

Međutim, za značajniji utjecaj u borbi protiv malarije potrebno je da najmanje 40 posto komaraca u određenom području bude zaraženo ovim mikrobom.

Izvor: Agencije