Otkriven Kur'an iz sedmog stoljeća

Njemački stručnjaci tvrde da je Kur'an nastao u periodu između 649. i 675. godine (EPA)

Profesori i istraživači Univerzitetske biblioteke u Tuebingenu u Njemačkoj objavili su da su otkrili jednu od najstarijih kopija Kur'ana iz perioda prvih dana pojave islama, javlja Anadolija.

Na osnovu opsežnih naučnih ispitivanja tri pergamenta svete muslimanske knjige, njemački istraživači su sa stepenom vjerovatnoće od 95,4 posto zaključili da je otkrivena kopija Kur'ana nastala u 7. stoljeću.

Njemački stručnjaci tvrde da je Kur'an nastao u periodu između 649. i 675. godine, odnosno od 20 do 40 godina nakon smrti Muhammeda a.s., posljednjeg poslanika prema islamskom učenju.

Istraživanje je provedeno saradnjom najprestižnijih njemačkih, francuskih i švicarskih istraživačkih instituta i akademija.

Tokom istraživanja su korištene najsavremenije tehnologije, što ovom otkriću daje poseban značaj i pouzdanost.

Primjerak iz kolekcije pruskog konzula

Pergamenti svete knjige su napisani kufskim pismom, odnosno stilom, jednim od najstarijih oblika arapskog pisma.

Analizirani rukopis je privukao veliku pažnju njemačkih naučnika zbog karakterističnog stila i formata.

Ovaj Kur'an se od 1864. godine nalazi u Univerzitetskoj biblioteci u Tuebingenu, kada je otkupljen iz kolekcije pruskog konzula Johanna Gottfrieda Wetzsteina, a jedan dio je dostupan i u digitalnoj verziji.

S druge strane, u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu nalazi se jedna od islamskih najsvetijih relikvija – najstariji Kur'an na svijetu, poznat i kao Osmanov Kur'an, koji datira iz 7. vijeka.

Osmanov Kur'an je sastavljen u Medini, po nalogu Osmana, trećeg halife ili muslimanskog vladara.

Postoje mišljenja da je taj Kur'an pisan rukom trećeg halife Osmana.

Pod zaštitom UNESCO-a

Sam halifa napisao je svojeručno pet mushafa, a pripisuje mu se i sastavljanje Kur'ana u jednu knjigu.

Prije njega, sveti ajeti (kur'anski stihovi) za koje muslimani vjeruju da je Bog (Allah) objavio poslaniku Muhammedu su učeni napamet, ili pisani na komadima drveta, ili kostima kamila.

Da bi se spriječili nesporazumi o tome koje ajete treba smatrati kao božanski nadahnute, Osman je naredio da se sastavi ova definitivna verzija Kur'ana, koja je dovršena 651. godine, samo 19 godina nakon smrti poslanika Muhammeda.

Jedna trećina izvorne knjige je sačuvana, odnosno oko 250 stranica, u velikom formatu pisanom podebljanim arapskim pismom.

Djelimični Kur'an koji se nalazi u palati Topkapi u Istanbulu se također smatra za još jedan od tih izvornih primjeraka svete muslimanske knjige i on je pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: Agencije