Otkriven ‘kanibalizam’ među zvijezdama

Gravitacioni efekti bijele patuljaste zvijezde su tako siloviti da primoravaju drugu zvijezdu da joj se približi (Marisa Grove/University of Cambridge’s Institute of Astronomy - Ilustracija)

Astronomi su otkrili jedinstven sistem od dvije zvijezde od kojih jedna “jede” drugu, saopćio je Univerzitet u Cambridgeu, čija bi zapažanja mogla dovesti do boljeg razumijevanja smrti zvijezda.

“Ovo je prvi put da posmatramo bijelu patuljastu zvijezdu velike gustine koja usisava gas svoje dvojnice”, navodi se u studiji.

Binarni zvjezdani sistem, nazvan “Gaia 14aae”, nalazi se na udaljenosti od gotovo 730 svjetlosnih godina, u sazviježđu “Zmaja” (Draco).

Snimio ga je satelit “Gaia” Evropske svemirske agencije u augustu 2014. godine.

Zvijezde su skrenule pažnju na sebe tako što su u roku od 24 sata zasjale pet puta jače, prenosi Tanjug.

Gravitacioni efekti 

Za astronome ova iznenadna luminoznost nastala je u trenutku kada je bijela patuljasta zvijezda – tako gusta da bi samo jedna kašičica njene materije bila jednaka težini slona – počela “jesti” svoju dvojnicu, iako mnogo veću od sebe.

Gravitacioni efekti bijele patuljaste zvijezde su tako siloviti da primoravaju drugu zvijezdu da joj se približi.

“Gaia 14aae” posjeduje još jednu rijetku osobinu: to je zvjezdani binarni sistem s eklipsama.

Plan kruženje ova dva nebeska tijela je gotovo u istoj ravni sa Zemljom te se dvojne zvijezde međusobno “pomračuju” otprilike svakih 50 minuta.

“Rijetko se može vidjeti jedan tako dobro poravnan binarni sistem”, izjavila je Heather Campbell sa Astronomskog instituta u Cambridgeu.

“To nam omogućava da izmjerimo sistem s velikom preciznošću i da razumijemo njegov nastanak i njegovu evoluciju”, navela je ona.

Izvor: Agencije