Oglasi

Otkriven egipatski špijun u kabinetu Angele Merkel

U kabinetu njemačke kancelarke otkrivena je osoba koja je godinama špijunirala za egipatsku obavještajnu službu.
Težište aktivnosti egipatske obavještajne službe u Njemačkoj je da prikupe informacije o egipatskim opozicionarimaEPA

U kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel otkrivena je osoba koja je godinama špijunirala za egipatsku obavještajnu službu.

Jedan saradnik glavnog glasnogovornika njemačke vlade Steffena Seiberta razotkriven je kao egipatski agent.

Zaposleni u Službi za štampu i informacije njemačke vlade je osumnjičen da je više godina radio za egipatsku obavještajnu službu.

Savezna kriminalistička služba je decembra prošle godine, po nalogu saveznog tužilaštva preduzela "izvršne mjere" protiv te osobe, navedeno je u sigurnosnom izvještaju, koji je predstavljen u Berlinu.

Informacije o egipatskim opozicionarima

Istraga protiv te osobe je još uvijek u toku. Tužilaštvo je njemačkom Bildu potvrdilo da je pokrenuta istraga zbog sumnje obavještajne djelatnosti.

Prema Bildu, radi se o licu srednjeg nivoa državnog službenika u vladi.

Savezna press služba nije željela da komentariše slučaj, ističući da se ne miješaju u tekuće istrage.

Težište aktivnosti egipatske obavještajne službe u Njemačkoj je da prikupe informacije o egipatskim opozicionarima koji žive u toj zemlji, navela je Služba za zaštitu ustavnosti u svom godišnjem izvještaju.

Pri tom, dodaju, fokus egipatskih kolega je prije svega na pripadnicima Islamskog bratstva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.