Otkriće naučnika: Steroid značajno smanjuje smrtnost od korona virusa

A pharmacist displays a box of Dexamethasone at the Erasme Hospital amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels
Približno osam miliona slučajeva korona virusa je potvrđeno u svijetu (Reuters)

Steroid deksametazon, jeftin i pristupačan lijek, može pomoći u spašavanju života pacijenata koji su oboljeli od korona virusa, podaci su najnovijeg testiranja.

Naučnici predvođeni timom sa Oxford Univerziteta podijelili su lijek više od 2.000 pacijenata s teškim simptomima COVID-19. 

Među onima koji su mogli disati samo uz pomoć respiratora deksametazon je smanjio smrtnost za 35 posto, a kod onih koji su primali kisik za pet posto, pokazuju preliminarni podaci.

Nisu dokazane koristi u tretiranju pacijenata kojima nije trebala respiratorna podrška.

“Prema ovim rezultatima, jedna smrt bi se izbjegla na tretiranju približno osam pacijenata na respiratoru ili 25 pacijenata na kisiku”, navodi se u saopćenju Univerziteta Oxford.

Da je lijek kojim slučajem korišten na pacijentima u Velikoj Britaniji od početka pandemije, čak 5.000 života moglo bi biti spašeno, tvrde stručnjaci.

Jeftin i dostupan u apotekama

Ovakvi rezultati pokazuju da deksametazon, koji je dostupan u apotekama, treba odmah postati standardna terapija kod pacijenata s COVID-19. 

“Deksametazon je jeftin, dostupan i može se odmah koristiti kako bi se spasili životi širom svijeta”, rekao je Peter Horby, jedan od naučnika koji je učestvovao u studiji.

Ovi rezultati su bitni jer približno 40 posto pacijenata sa COVID-19 koji budu priključeni na respirator umiru.

Za one koji bi primali deksametazon stopa smrtnosti bi opala na manje od 30 posto. 

“Bit će veoma teško da bilo koji drugi lijek ovo zamijeni, s obzirom da košta manje od 63 dolara da tretirate osam pacijenata i spasite život”, kazao je Martin Landray, profesor na Oxfordu, koji je učestovovao u testiranju.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je bila protiv upotrebe steroida tokom bolesti, jer mogu usporiti vrijeme tokom kojeg se pacijenti čiste od virusa.

Testiranje je pokrenuto u aprilu, zajedno s drugim potencijalnim tretmanima za COVID-19, uključujući i lijek za malariju, hidroksihlorokin, čija je upotreba u liječenju COVID-19 zaustavljena jer nije bilo rezultata.

Osam miliona slučajeva

Približno osam miliona slučajeva korona virusa je potvrđeno u svijetu, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”.

Stvarna cifra je još veća jer zemlje imaju različite kriterije za testiranja te blaži i asimptomatični slučajevi možda nisu zabilježeni.

Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, približno 2,1 miliona, zatim u Brazilu, približno 900.000, Rusiji, više od pola miliona, te u Indiji, 332.000.

Najviše smrtnih slučajeva desilo se u SAD-u (116.114), Brazilu (43.959), Velikoj Britaniji (41.821), Italiji (34.371) i Francuskoj (29.439). 

Izvor: Agencije