Otkrivena moguća najstarija građevina drevnih Maja

Visoravan, za koju se vjeruje da je korištena za rituale, otkrivena je laserskim skeniranjem iz zraka (EPA)

Međunarodni tim istraživača otkrio je potencijalno najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja izgradila u džungli na jugoistoku Meksika, javlja AP.

Građevinu, koja podsjeća na vještačku visoravan, a za koju se vjeruje da je izgrađena oko 1000 godine prije nove ere, dugu 1.400 metara, široku 400 metara i visoku od 10 do 15 metara, otkrio je tim naučnika predvođen arheologom sa Univerziteta Arizona Takeshijem Inomatom, prenosi britanski naučni časopis Nature.

Visoravan, za koju se vjeruje da je korištena za rituale, otkrivena je laserskim skeniranjem iz zraka između 2018. i 2020. godine, nakon čega su uslijedila iskopavanja.

Porijeklo ostaje misterija

Arheolozi smještaju izgradnju platoa između 1000. i 800. godine prije nove ere, navodeći da je to najstarija monumentalna građevina koja je ikada pronađena na teritoriji Maja i najveća u cjelokupnoj prijelatinoameričkoj historiji regije.

Civilizacija Maja, poznata po sofisticiranom sistemu pisanja, kao i matematičkim i astronomskim otkrićima, doživjela je procvat oko 1000. godine prije nove ere u Mezoamerici, uključujući današnju Gvatemalu i dijelove Meksika, ali njeno porijeklo ostaje misterija, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije