Otkazani predsjednički izbori u Alžiru, kriza se nastavlja

Abdelkader Bensalah
Privremeni predsjednik Abdelkader Bensalah treba odrediti novi datum izbora (EPA)

Ustavna komisija Alžira priopćila je kako neće biti održani predsjednički izbori, koji su u toj afričkoj zemlji trebali biti održani 4. srpnja, čime se nastavlja duboka politička kriza u toj afričkoj državi.

Prošlog je tjedna istekao rok za predaju zahtjeva za kandidature, a Ustavna komisija Alžira je priopćila da su odbačene kandidature oba kandidata, koji su javnosti nepoznate osobe, prenosi Anadolija.

U priopćenju se navodi kako privremeni predsjednik Alžira Abdelkader Bensalah treba odrediti novi datum izbora.

Nisu otkriveni detalji odbacivanja njihovih kandidatura.

Demonstranti traže odlazak starih kadrova

Pod pritiskom masovnih antivladinih prosvjeda, višedesetljetni alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika je 2. travnja podnio ostavku, a za privremenog šefa države imenovan je Bensalah.

Bensalah je raspisao predsjedničke izbore za 4. srpnja, a oporba i predstavnici civilnog društva pozvali su na bojkot i traže odlazak privremenog predsjednika i premijera Noureddinea Bedouija, odnosno da se iz političkog establišmenta uklone kadrovi iz Bouteflikinog režima te da se organiziraju transparentni izbori.

Mandat privremenog predsjednika Bensalaha ističe 9. srpnja, a očito je da će se politička kriza u toj zemlji nastaviti.

Alžirsko zakonodavstvo nema precizne odredbe koje definiraju tranzicijski proces u slučaju bojkota izbora.

Načelnik Glavnog stožera alžirske vojske, general Ahmed Gaid Salah, koji je isključio mogućnost prijelaznog razdoblja koju traže prosvjednici na uličnim prosvjedima, rekao je nedavno kako prioritet Alžira treba biti organiziranje predsjedničkih izbora u što skorijem roku.

Navodne poteškoće s logistikom

“Prioritet je otvoriti put prema odravanju sljedećih izbora što je prije moguće, daleko od prijelaznog razdoblja s neizvjesnim ishodom, jer Alžir više ne može podnijeti toliko kašnjenje”, kazao je on.

Salah je pozvao na “ozbiljan, realan i konstruktivan dijalog”, kao i na “uzajamne ustupke”, kao jedini put prema rješavanju krize u Alžiru nastale prosvjedima protiv vlasti.

Već se ranije spominjala mogućnost da izbori budu odgođeni.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je nedavno da će izbori biti odgođeni zbog poteškoća s organizacijom logistike na vrijeme te otpora na ulicama.

Izvor: Agencije