Otkazani mirovni pregovori u Minsku

Otkazani su mirovni pregovori u Minsku, na kojima su trebali sudjelovati Rusija, Ukrajina i OSCE. Borbe na istoku Ukrajine se nastavljaju. U posljednjem napadu na Donjeck ponovo su poginuli civili.

Svakodnevno granatiranje ove ukrajinske regije, uzrokovalo je humanitarnu krizu velikih razmjera.

Predstavnici samoproglašenih oblasti na istoku, koji su došli u Minsk za tu situaciju krive Ukrajinu, koja, tvrde, odbija dijalog. 

“Kao što možete vidjeti, još smo u Minsku, čekali smo predstavnike Ukrajine, ali nažalost nisu došli. Danas smo usaglasili pozicije Republike Donjeck i Lugansk. Prioritet nam je da spriječimo žrtve u Donjeckau i Lugansku, kao i na Ukrajinskoj strani”, kaže Vladislav Deynego, predstavnik samoproglašene Luganske Republike.

Ukrajinski izaslanik za mirovne pregovore, bivši predsjednik Kuchma, tvrdi suprotno.

Smatra da u novom mirovnom procesu moraju učestvovati potpisnici originalnog sporazuma iz Minska, vođe proruskih pobunjenika Zaharčenko i Plotinski.

Poziv Moskvi da prestane podržavati separatiste

„Ukrajinska strana nikada nije pucala prva. To je jedan od načina pritiska na ukrajinsku stranu, koju zagovara ne samo predstavnik samoproglašene Republike Donjeck – Pušilin, nego i mnogi drugi u Rusiji. Razumijemo ko stoji iza ovoga. Nadamo se da ćemo svi biti dovoljno pametni da se konačno dogovorimo”, kaže  Leonid Kuchma, bivši ukrajinski predsjednik.

Nakon što je Evropska unija odlučila produžiti sankcije Rusije do septembra, Francuska i Poljska pozivaju Moskvu da prestane podržavati separatiste u Ukrajini.

Predsjednik Francois Hollande smatra da je jedino rješenje za krizu – politički dogovor.

“Hitno je jer sankcije imaju negativan utjecaj na cijelu regiju, kažnjavaju ekonomije. Rješenje nisu sankcije i vojne akcije, rješenje je političke prirode. Ali, dok ne pronađemo osnovu za političko rješenje – a to je ono što će biti odlučeno konsenzusom u Evropi – sankcije će ostati na snazi i možda će biti proširena lista osoba koje sankcije obuhvataju”, rekao je francuski predsjednik.

Očekuje se da će tokom sljedeće sedmice sastati ministri odbrane država članica NATO saveza, kako bi se odgovorili o uspostavljanju novih zajedničkih jedinica u šest istočnoevropskih članica saveza, kao odgovor na krizu u Ukrajini.

Od početka sukoba raseljeno je blizu milion osoba, a više od pet hiljada ih je ubijeno.

Izvor: Al Jazeera