Otkazana tradicionalna ceremonija dodjele Nobelove nagrade

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju 10. decembra, na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je osnovao nagradu (EPA)

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade na području medicine, fizike, hemije, književnosti i ekonomije, zbog epidemije korona virusa, prvi put nakon 1944. godine, neće putovati u Štokholm kako bi primili svoje nagrade, objavili su organizatori.

Umjesto svečanosti u glavnom gradu Švedske, dobitnici će primiti medalje i diplome u zemljama u kojima žive, navodi se u saopćenju Nobelove fondacije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nagrade se tradicionalno dodjeljuju 10. decembra, na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je osnovao nagradu.

Tog će dana švedska televizija emitirati emisiju u kojoj će biti prikazano uručivanje ovogodišnjih nagrada u raznim dijelovima svijeta, objavila je Nobelova fondacija.

Ograničen broj prisutnih u Oslu

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu, koji organizira dodjelu Nobelove nagrade za mir u norveškoj prijestolnici Oslu, objavio je da se ovogodišnja svečanost neće održati u Gradskoj vijećnici, zbog pandemije korona virusa, već u auli Univerziteta, gdje su nagrade već dodjeljivane od 1947. do 1989. godine.

Na ceremoniji u Oslu bit će ograničen broj ljudi, a ovogodišnji laureati i laureatkinje prisustvovat će ceremoniji lično ili online.

Otkazan je banket koji se tradicionalno održava nakon dodjele Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici Nobelove nagrade objavljuju se u oktobru, a ceremonije su se tradicionalno održavale 10. decembra u Štokholmu i Oslu.

Izvor: Agencije