Otkazana Snježna kraljica

Međunarodna skijaška federacija (FIS) u subotu je otkazala deseto izdanje sljemenske ‘Snježne kraljice’ zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Odluku o otkazivanju je donio FIS-ov kontrolor i bivši švicarski skijaš Hans Pieren nakon inspekcije na Sljemenu.

Premda su na vrhu Medvednice već danima nepovoljni vremenski uslovi za organizaciju utrke, čelnici Hrvatskog skijaškog saveza nadali su se ‘zelenom svjetlu’, posebino što je najavljeno zahlađenje.

Po jednoj prognozi i do minus šest, a po drugoj do minus dva. Uz temperature oko minus šest organizatorima bi bilo potrebno dva dana da završe stazu, a ako je minus dva četiri ili pet dana.

Međutim, Pieren nije imao milosti. Umjesto proslave desetog rođendana stiglo je otkazivanje utrke, prvo u historiji zagrebačke utrke.

“Žao mi je, ali moramo otkazati utrku. U ovakvim vremenskim uslovima nemoguće je proizvesti snijeg. Nažalost, vrijeme je jače od nas,” kazao je Pieren.

Ženska slalomska utrka trebala se voziti na Sljemenu 4. januara, a muška dva dana kasnije. Obje utrke trebale su se voziti na neradne dane, pa se na Sljemenu očekivalo hiljade navijača.

Preusmjerenje sredstava

Posebno atraktivan dio programa na Sljemenu trebala je biti utrka skijaških legendi pod nazivom „dm Zagreb Ski Legends“, koja se trebala održati peti put.

Crveni je spust jedna od najdužih slalomskih staza u Svjetskom skijaškom kupu, no nažalost ona je na najmanjoj nadmorskoj visini od svih ‘stanica’ Svjetskog kupa.

“Šteta je velika, kako za grad Zagreb, ali i za Hrvatsku jer TV slika sa Sljemena neće ići širom svijeta. Nažalost, Ivica Kostelić je ostao bez još jedne prilike za pobjedu na Sljemenu. U proteklih devet godina Sljeme je stiglo do samog svjetskog vrha, ali protiv prirode se ne može,” kazao je direktor Hrvatskog skijaškog saveza Vedran Pavlek dodavši kako će gledatelji koji su kupili ulaznice dobiti novac nazad.

Razočaranje nije skrivao ni gradonačelnik Milan Bandić. “Ne možemo sada glavom kroz zid, ne možemo protiv prirode. Deseta Kraljica je otkazana, ali sljedeća će se dogoditi.

Novac od Snježne kraljice ćemo preusmjeriti za razvoj zagrebačkog sporta”, rekao je Bandić.

Kao alternativa Zagrebu spominju se Sestriere i Garmisch Partenkirchen. Austrijska skijališta ne dolaze u obzir zbog početka ‘Novogodišnje turneje’ u skijaškim skokovima.

Izvor: Agencije