Otkazana deportacija Sirijca iz Slovenije

Potezom opozicijske stranke razočaran je slovenski premijer Miro Cerar (Arhiva)

Slovenija je otkazala planiranu deportaciju sirijskog tražioca azila Ahmada Shamieha zbog velikog nezadovoljstva građana.

Premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da će Vlada na jednoj od predstojećih sjednica razmotriti da odobri boravak Shamiehu, prenosi Tanjug od agencije AP.

Shamieh je aplicirao za azil u Sloveniji prije 20 mjeseci, nakon što mu je odbijen ulazak u susjednu Austriju.

Mediji: ‘Uspješna integracija’

Vlasti u Sloveniji odbile su njegov zahtjev, insistirajući na tome da bi njegov slučaj trebala riješiti Hrvatska, u kojoj je boravio prije dolaska u Sloveniju.

Državna agencija Slovenije STA izvijestila je da se Shamieh bavio društveno-korisnim radom i da je postao primjer uspješne integracije izbjeglice.

On je pridobio podršku grupa za ljudska prava i liberalnih političara.

Zastupnici slovenske opozicijske lijeve stranke u utorak su u zgradu Parlamenta uveli sirijskog izbjeglicu kako bi spriječili njegovu deportaciju, što je izazvalo različite reakcije, no oni tvrde da su djelovali prema svojoj savjesti.

“Do ovoga nije trebalo doći, ali smo postupili u skladu sa svojim načelima i to bi vladajući trebali dobro znati”, kazao je Miha Kordiš iz stranke Udružena ljevica.

On je u jutarnjim satima, zajedno sa svojim stranačkim kolegom, doveo Ahmada Shamieha pred zgradu Parlamenta i onda ga uveo u sobu njihovog stranačkog kluba, u koju policija nema pristup.

Razočarani premijer Cerar

Kordiš kaže da tako izbjeglicu, koji je u Sloveniju došao prije 20 mjeseci i dobro se integrisao te pomaže drugima kojima treba pomoć, žele zaštititi od “samovolje” ministrice unutrašnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar jer ga ona želi deportovati u Hrvatsku nakon što mu je azil odbijen u Sloveniji, a prije toga i u Austriji.

Njihov potez naišao je na različite reakcije, pa neki zastupnici smatraju da bi Vlada, koja na to ima diskrecijsko pravo, mogla odlučiti da se Sirijcu odobri produženi boravak.

Iako su slovenski sudovi već presudili da on nema pravo na azil, zastupnici smatraju da ga treba zatražiti u Hrvatskoj, iz koje je ušao u Sloveniju, makar je takav stav potvrdio sud Evropske unije, ocijenivši da je u skladu s Dublinskom konvencijom o azilu i pravima izbjeglica.

Potezom opozicijske stranke razočaran je Cerar, koji u njemu vidi politički publicitet stranke krajnje ljevice pred parlamentarne izbore iduće godine.

“Njihov je postupak nedopustiv jer živimo u pravnoj državi, gdje treba poštivati odluke sudova i vladavinu prava. Tu je već riječ o predizbornoj kampanji”, kazao je Cerar.

Njemu je posebno zasmetalo što je akcija izvedena u vrijeme kad je parlament raspravljao o proračunu za iduće dvije godine.

I dalje žilet-žica na granici

Iako je u vrijeme izbjegličke krize kroz Sloveniju na putu prema ciljnim odredištima na sjeveru prošao velik broj izbjeglica, u Sloveniji ih je molbe za azil predalo vrlo malo.

Slovenija je primila nekoliko stotina izbjeglica s pravom na traženje azila u sistemu njihove realokacije iz kampova u Grčkoj i Italiji.

Iako se zauzimala za humani odnos prema migrantima i izbjeglicama koji su prolazili kroz Sloveniju, Cerarova vlada, pod pritiskom desne opozicije, na četvrtini svoje granice s Hrvatskom postavila je prepreke, većinom od žilet-žice.

Ta ograda i danas je na granici iako je opasnost od masovnog migrantskog vala davno prestala.

Izvor: Agencije