Otkazan zajednički koncert dvije travničke škole pod jednim krovom

Širom BiH obrazovanje se sprovodi u ustanovama nazvanim 'dvije škole pod jednim krovom' (Al Jazeera)

Zajednički koncert učenika Mješovite srednje škole Travnik i Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, pod nazivom „Pustite nas da se volimo“ nije održan “zbog slabog odziva učenika.”

Održavanje manifestacije je planirano za danas u 14 sati na gradskom trgu, ali u posljednjim satima, zbog loše usklađene komunikacije, koncert je otkazan. Umjesto planiranog programa, dio performansa je izveden u školskom dvorištu KŠC-a.

Inicijalno, projekat koncerta je ideja učenika obje škole koje su podržala vijeća roditelja, a inicijativu je propratio Access program koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a u BiH.

Dvije škole se nalaze u istoj zgradi, ali ih dijeli ograda i djeluju potpuno odvojeno. 

Iz Mješovite srednje škole Travnik poručili su da nisu bili blagovremeno obaviješteni tako da i nisu imali vremena za pripremu nastupa. Direktor te obrazovne ustanove nije htio dati izjavu za medije.

Iz KŠC “Petar Barbarić” poručuju da je manifestacija planirana i najavljena putem lokalnih medija.

Koncert na čekanju

Ravnatelj KŠC-a Željko Marić je rekao da koncert nije otkazan, već je stavljen na čekanje.

„Učenici su predložili u prigodi Valentinova zajedničko druženje i edukativni projekt sa susjednom školom. U Travniku je puno podjela, a djeca su nas htjela podučiti da svi možemo dati doprinos. Ja ću radije reći da koncert nije otkazan nego je stavljen na čekanje. Samo je pitanje vremena koliko će djeca biti na čekanju, ona su naša sadašnjost i budućnost i nadamo se to neće još dugo trajati“, poručuje Marić.

Dvije decenije nakon rata, u dijelovima Bosne i Hercegovine djeca se obrazuju u ustanovama nazvanim “dvije škole pod jednim krovom”.

Ove vrste škola prisutne su u tri kantona sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, ali, različiti vidovi segregacije prisutni su i u mnogim drugim školama.

Izvor: Al Jazeera