Otkazan susret makedonskih političara u Beču

Komesar za proširenje Johannes Hahn ranije je više puta posredovao u rješenju političke krize u Makedoniji (EPA)

Sastanak makedonskih stranaka, koji je trebao biti održan sutra u Beču uz posredovanje predstavnika Europske unije, otkazan je u četvrtak.

Bilo je planirano da se čelnici četiri najveće stranke sretnu s tri zastupnika u Europskom parlamentu uključena u postizanje i provedbu sporazuma iz Pržina, kao i povjerenikom za proširenje EU Johannesom Hahnom i veleposlanicima Unije i SAD-a u Makedoniji.

Čelnik opozicijskog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev uvjetovao je svoj dolazak poništenjem odluke o pomilovanju političara pod istragom zbog izbornih nepravilnosti, kao i ukidanjem odluke o prijevremenim izborima, zakazanim za 5. lipnja.

“Neka Ivanov povuče sramne odluke o pomilovanju koje je donio po narudžbi Nikole Gruevskog, a u suprotnosti s Ustavom i zakonima. I neka se sazove Sobranje, kako bi se povukla odluka o održavanju izbora 5. lipnja jer nisu ispunjeni ključni uvjeti za regularne, slobodne, fer i kredibilne izbore“, istaknuo je Zaev.

Nemoguće sazivanje parlamenta

Makedonski parlament je već raspušten. Zaev optužuje predsjednika države Đorga Ivanova i Sobranja Trajka Veljanovskog, kao i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, za koordiniranu akciju kojom su “pokopali sporazum iz Pržina”, a koji je za cilj imao rješenje političke krize u Makedoniji.

Stigla je potom i reakcija iz kabineta predsjednika Sobranja, Trajka Veljanovskog.

“Bilo kakvo sazivanje sjednice na kojoj bi prisustvovali zastupnici koji su sami već donijeli odluku o svom raspuštanju u cijelosti je suprotno Ustavu, kao najvišem pravnom aktu u državi. Više je nego jasno da su ustavne norme koje se odnose na početak, trajanje i završetak mandata zastupnika sasvim jasne i nedvojbene, pri čemu bi svako sazivanje sjednice već raspuštenog Sobranja predstavljalo grubo kršenje Ustava Republike Makedonije“, navodi se u priopćenju.

Čelnici dvije stranke na vlasti – VMRO-DPMNE i Demokratske unije za integraciju (DUI) pristali su na sastanak.

Nastavljene istrage

U međuvremenu, Specijalno javno tužiteljstvo nastavilo je sa istragama.

Osumnjičilo je bivšeg premijera Nikolu Gruevskog da je naručio rušenje stambenog kompleksa Kosmos, vlasništvo opozicionog političara Fijata Canoskog, 2011. godine.

Među osumnjičenima u novootvorenom slučaju TNT su i bivši ministar za transport i veze, kao i aktualni gradonačelnik skopske općine Gazi Baba, gdje se nalazio objekat.

Međutim, za njih nije doneseno naređenje za provođenje istrage, jer su sva tri funkcionera obuhvaćena abolicijom koju je prošlog utorka donio predsjednik države Đorge Ivanov.

Za slučaj će odgovarati inspektorica u općini Gazi Baba, koja je provodila naređenje rušenja stambenog kompleksa, i još troje službenika u općini koji su sudjelovali  u javnoj nabavci eksploziva kojim je kompleks srušen.
 

Izvor: Al Jazeera